КЗК започна проверка по сделката между БАТ и "Булгартабак"

КЗК започна проверка по сделката между БАТ и "Булгартабак"

Комисията за защита на конкуренцията е стартирала стандартната процедура за одобрение на обявената в сряда сделка между "Бритиш америкън тобако" (БАТ) и "Булгартабак" за покупката на основните търговски марки цигари на българския холдинг.

Сделката е на стойност 100 млн. лв. и се очаква да увеличи пазарния дял на БАТ от 12% на 40%.

Сред закупените всички 23 активни марки на "Булгартабак" са най-известните "Виктори" (Victory),"Ева Слим" (Eva Slim), "ДжиДи" (GD), "Престиж" и ММ.

Сключеният договор предвижда производството им да продължи между 12 и 24 месеца в благоевградската цигарена фабрика. След това според бизнес стратегията на БАТ и приключването на сделката ще се реши дали производството да се премести в някоя от многото мощности на компанията в региона. Тя разполага с фабрики в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария.

Англо-американският концерн придобива правата върху всички договори за износ на марките на "Булгартабак", обясниха от БАТ.

Освен това тя е купила изцяло и дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД. Дружеството досега беше собственост на цигарената фабрика "Благоевград БТ", част от групата на "Булгартабак". Годишният му оборот е от около милиард лева.

Заради концентрацията на пазара КЗК трябва да одобри сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?