КЗК заподозря "Аурубис" в ценови злоупотреби и забранено споразумение с КЦМ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подозира базираното в Пирдоп предприятие за преработка на медни концентрати и вторични продукти "Аурубис България", че е извършило злоупотреби с ценообразуването и че е в забранено споразумение с "Комбината за цветни метали" (КЦМ) в Пловдив. Това съобщиха от антимонополния орган в четвъртък, след като ден по-рано стана ясно, че са извършвали проверка в офисите на фирмата в Пирдоп.

Това било предприето като част от проучванията на КЗК по преписка, образувана след искане на "Агрополихим“ Девня. Компанията твърди, че "Аурубис" и КЦМ-Пловдив нарушават Закона за защита на конкуренцията.

Смята се, че "Аурубис" е злоупотребявала при определянето на цените на сярната киселина, който е една от преработваните от нея суровини.

Целта на проверката на място беше да се потърсят преки и косвени доказателства за евентуално извършено нарушение. Служителите на КЗК са иззели документи на хартия и компютърни данни.

Събраната информация предстои да бъде анализирана включително и чрез специализирана форенсик лаборатория. В случай, че събраните доказателства потвърдят наличието на нарушение, КЗК ще предяви на ответните дружества твърдения за извършени нарушения.

Споделяне

Още от Бизнес