Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

КЗП: Има проблем със сметката от 490 лв. за три пържоли

15 коментара
КЗП: Има проблем със сметката от 490 лв. за три пържоли

Има проблем в заведението във Варна, където потребител плати 490 лв. за три пържоли, стана ясно от изказване пред бТВ на Игнат Арсенов, директор "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите. Проверката на обекта все още не е приключила, но по предварителни данни цената не е била обявена на потребителя по коректен начин. По този повод КЗП стартира масови проверки в заведенията за хранене в цялата страна.

Преди дни клиент пусна видео във фейсбук, от което се вижда как той плаща близо 650 лв. сметка в ресторант във Варна. Основната част от нея е за три (по думите на потребителя) пържоли, които струват 490 лева. Те са били от специално месо - говежди рибай стек блек ангъс, с което се обяснява и високата му цена. От видеото става ясно, че обявената цена е 35 лв. за 100 грама месо, а не за една порция. На касовата бележка се вижда, че поръчаните три пържоли са отбелязани като 14 бр. продукт по 100 гр., тоест 14 Х 35 лв. = 490 лв. Освен това на клиента е обяснено, че въпросните 100 гр. са теглото на месото в сурово състояние. Така от 1.4 кг сурово месо, което не е претеглено пред него, клиентът е получил (по негови твърдения) 3 пържоли.

"Не е допустимо да бъде обявявана цената за 100 грама, освен в екзотични случаи като живи риби или подобни, които са въпрос на индивидуална оферта към потребителя. Цената трябва да бъде обявена за точен грамаж", обясни пред бТВ Игнат Арсенов от КЗП.

По думите му законът изисква цената, която клиенттът ще плати за това, което ще му бъде сервирано, да бъде обявена предварително и информацията да бъде "пълна, точна и вярна".

Проверката в заведението във Варна продължава.

"Оказва се, че има проблем там. Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация как тя ще бъде изчислена, точно колко ще бъде грамажът. Може сервитьорът да му е обяснявал, но потребителят трябва да има предварителната информация. На следващо място теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет", обясни Игнат Арсенов.

За неспазване на заповед на председателя на КЗП за нелоялната практика по Закона за защита на потребителите е предвидена имуществена санкция между 3000 и 70 000 лева за юридическо лице и между 2000 и 50 000 лева за физическо лице.

През лятото акцентът на проверките на комисията е по Черноморието. Извършени са над 450 инспекции.

"Жалбите са от най-различно естество. Има такива, които засягат хигиената, чистота, условията в местата за настаняване, липса на категоризация, подвеждаща информация. Оплакванията са традиционни", каза още Арсенков.

По думите му сред най-честите нарушения при заведенията са липса на табела на английски език на входа. В тези случаи се налагат санкции, предлага се понижаване на категоризацията, а може да се стигне и до временно затваряне на обекта.

КЗП съветва потребителите да пазят документите си и кореспонденцията, свързана с резервации и вземане на коли под наем.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. wholdswholds72
    #15

    Earn Dollars In Your Free Time…>> Www.FB.DailyPay7.Com

  2. Коментарът е изтрит в 17:36 на 24 януари 2024 от автора.
    #14
  3. Цвети Антова
    #13
    Отговор на коментар #10

    Е, как сравняваш скъпи ресторанти в тези градове с крайбрежно заведение снек-бар във Варна? Ето, шеф готвача Шишков призовава да не ходим в скъпи локации, които не са по джоба ни. В скъпите локации българина да си включи и графа "плажни заведения" ли? Къде да ходи човек тогава изобщо, ако на плажа не може да хапне нещо на прилична цена? А и на плажа, на обяд, не ядеш 1,4 кг месо, просто защото после трябва да отидеш да си легнеш да спиш, вместо да се върнеш на плажа и да се къпеш.

  4. Цвети Антова
    #12

    Не мисля, че на хората им било обяснено добре. Като предлагаш продукт като за ресторант в крайбрежно заведение - не знаеш кой ще ти седне на масите и персонала ти трябва да е подготвен много добре да обяснява по менюто кое как е. В случая - сервитьорката им е обърнала внимание, че цената е 35 лв за 100 гр., но те като не знаят, че един стек е от 300 гр нагоре - няма как да я разберат. Човека казва защо 14 - казах ти дай три. Тоест - мислел си е че поръчва 3*100гр от някакво месо, а са му донесли

  5. Антон
    #11
    Отговор на коментар #10

    Ейии, пустата му прАжола.......
    Цената се определя от КАТЕГОРИЯТА! на заведението. Точно това Е получалгарско, претенцията за висока категория НЕ предполага дебела дървена маса с малка покривчица, сервирана храна върху "модерните" напоследък кичозни дъски, които се продават под път и над път в БГ, хартиени салфетки, заплащане в брой и т.н.
    В цитираните Париж, Лондон, Рим Не! правят така.....
    Същото е и при хотелите - изпирането на един чаршаф си е изпиране на един чаршаф, но някъдее го предлагат

  6. Milenca
    #10
    Отговор на коментар #1

    А още по-ограничени (да не кажа тъпи) са персоните, които са ти сложили плюсове. Кулинарията е не само полезна човешка дейност, но и култура, дори и изкуство, а в някои страни източник на много сериозни приходи. В градове като Париж, Лондон, Рим, Ню Йорк, Токио има ресторанти, в които клиенти оставят по няколко хиляди евро на вечеря (но не като бакшиш). Но и в тази суматоха има нещо положително - някои подразбраха, че има разлика (при това голяма) между СТЕК, и "пражола".

  7. Milenca
    #9
    Отговор на коментар #5

    Лидълските стекове са по 300г, а тези от ресторанта са над 450г. Независимо какви са личните ни предпочитания, стековете са наистина нещо специално, и като заготовка на месото, и термичната му обработка. Но каквото и да говорим, има 2 фактора в полза на ресторантьора: в менюто е описано точно за какво става дума, и налице е касов бон, съответно и платени данъци. Въпрос на желание е да се провери произхода на пачката с банкноти по 20 лв на мангото.

  8. Коментарът е изтрит в 17:36 на 24 януари 2024 от автора.
    #8
  9. Коментарът е изтрит в 17:36 на 24 януари 2024 от автора.
    #7
  10. Георги Съдиев
    #6

    Една застаряваща журналистка тази сутрин пред нова тв реши казуса: Понеже клиентът НЕ МОЖЕ ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ ДА СЪСТАВИ, значи НЕ Е ПРАВ! Тази патка заслужава едно ЯКО разтърсване, тъй като за друго не става..

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.