КЗП пак ще проверява общите условия на банките

Димитър Маргаритов

Нова проверка на общите условия на банките, застрахователните дружества и другите финансови институции възнамерява да започне през септември Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Предишната мащабна подобна инспекция, която се състоя през 2012 г., откри редица неравноправни клаузи, голяма част от които впоследствие бяха отстранени. Тогава нередности на практика бяха разкрити при всички трезори на пазара.

Освен проверката на финансовите институции в плановете на КЗП преди началото на учебната година влизат и редица проверки на търговци на учебни материали, съобщи председателят на институцията Димитър Маргаритов.

Приоритетни са също проверките по зимните курорти по повод предстоящия зимен туристически сезон, а също и обявленията за намаление преди празниците.

В периода май-юни 2017 г. КЗП е извършила 10 889 инспекции на територията на страната в туристически обекти, по магазините и на онлайн пространството. Съставени са 782 акта за нарушения. Забранени са 54 нелоялни практики при продажбата на стоки или предлагането на туристически услуги. 25 вида опасни стоки не са допуснати до пазара или са изтеглени от търговската мрежа.

Голяма част от забранените 54 нелоялни практики са свързани най-вече със заблуждаваща информация за цената на продукти (намаления, промоции), както и заблуди при предлагането и предоставянето на телекомуникационни услуги.

През този период в КЗП са постъпили над 6 000 жалби и сигнали на граждани, от които над 120 чрез разкритите за летния сезон виртуални приемни по Черноморието. Извършени са 2 500 инспекции, при които са съставени 280 акта.

Маргаритов уточни, че това лято са извършени 3 961 инспекции в туристически и търговски обекти по Черноморието и са съставени 379 акта за различни нарушения. Констатирано е, че в повечето от случаите туристическите услуги не отговарят на степента на категоризация на обекта.

През лятото инспекторите на КЗП са взели проби от 35 алкохолни напитки, предлагани в заведения по Черноморието. В 5 от тях е отчетено отклонение от стандарта, свързано най-вече с разреждане на питиетата.

Директорът на Европейския потребителски център - България Игнат Арсенов обяви, че жалбите и запитванията, получени в центъра през летния период (май-август), са се увеличили с 42 на сто спрямо същия период за 2016 г. От тях най-много са за проблеми, свързани с транспорта (основно закъснели или отложени полети, загубен или забавен багаж), като тук повишението е с 29 на сто спрямо същия период на миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес