КЗП предупреди онлайн купувачите да внимават с появяващи се по празниците е-търговци

КЗП предупреди онлайн купувачите да внимават с появяващи се по празниците е-търговци

Потребителите, които разчитат да купят онлайн коледните подаръци, да внимават с покупките от появили се точно преди празниците електронни търговци, посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Най-рисково, включително и по празниците, е пазаруването от търговци, които се появяват за кратко в интернет пространството, предупреди Маргаритов.

"От края на ноември до Нова година е най-активният период на пазаруване и рисковете за потребителите са по-големи. Има приповдигнатост, еуфория и по-лесно могат да бъдат измамени от недобросъвестни търговци. Потребителите да бъдат подозрителни в добрия смисъл на думата, особено когато забелязват нови онлайн магазини. По никакъв начин не искам да кажа, че не трябва да възникват такива. Но обръщаме внимание, че е лесно и бързо да проверите, ако се съмнявате, че може да има проблем“, каза Маргаритов пред телевизия "България он еър" (Bulgaria ON AIR).

Той посъветва потребителите да проучат отзивите на други клиенти, преди да вземат решение да пазаруват от съответния е-търговец, но да не им се доверяват безпрекословно.

Маргаритов каза, че скоро КЗП ще има възможност да сваля съдържание от електронни магазини на некоректни търговци по силата на одобрен преди две седмици от Европейския парламент регламент, който трябва да започне да се прилага от страните членки до две години.

Когато тези промени станат факт у нас, комисията ще може при установяване на нарушение или нелоялна търговска практика да блокира съдържанието на онлайн търговеца до отстраняване на несъответствията. На този етап това този резултат се постига във взаимодействие с ГДБОП.

"Въпреки традиционния скептицизъм на българина, че намаленията не са реални, че някой използва момента, за да продаде залежала стока или отправи нереална оферта, се оказа, че доста хора се втурнаха да пазаруват по време на "Черния петък. Видяхме големите опашки пред търговските центрове, виждаме и статистиката на онлайн магазините, която показва значително активизиране на потребителите в точно този момент“, коментира Маргаритов и добави, че извършените над 200 проверки във връзка с кампанията при около 30 случая са установени нарушения. 

Според шефа на КЗП, българският потребител все повече се интересува и става все по-взискателен и към себе си, и към търговците. "Покрай „Черния петък“ в социалните мрежи имаше коментари как хората следят динамиката на цените в определен период от време и все по-трудно биха могли да бъдат излъгани с нещо, което е увеличено вчера и е намалено днес“, посочи той. 

Споделяне

Още от Бизнес