КЗП привиква телекомите заради ограниченията при есемесите на кирилица

Ще се обсъдят и новите правила за безплатен роуминг от средата на юни

КЗП привиква телекомите заради ограниченията при есемесите на кирилица

Трите мобилни оператора у нас са поканени на среща идната седмица в Комисията за защита на потребителите (КЗП) да се изясни защо един есемес на кирилица позволява изпращане на съобщение до 70 символа, а на латиница – до 160, което на практика ощетява българите пишещи на родната си азбука, тъй като плащат реално за три есемеса, а ако е на латиница ще бъдат таксувани с един.

Освен това с телекомите ще бъде обсъдено прилагането на новите правила за роуминг в Европейския съюз, според които от 15 юни 2017 г. европейците ще могат да говорят на редовните си тарифи без допълнителни такси, когато са извън родната си страна, съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в четвъртък, цитиран от ведомството си

На срещата са поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията. "Посочва се, че има технически причини, свързани с криптирането на информацията, но при всички положения нашето становище е, че не може в родината на тази азбука, на която днес в света пишат над 300 милиона души, самите ние да нямаме възможност да пишем при равни условия с тези, които ползват другата азбука”, посочи Маргаритов.

Относно новия европейски регламент за роуминга, чието окончателно одобряване предстои, Маргаритов посочи, че един от най-важните моменти за уточняване е как ще стои въпросът с услугите без лимит, включени в абонаментните планове.

"Трябва да има ясни правила по отношение на случаите, в които в родната си страна говорите без ограничение, но извън нея в рамките на Общността цената би се променила след достигането на определени лимити на мегабайти интернет или на период от време”, обясни Маргаритов.

Той допълни, че не трябвало да се подписват нови договори заради отпадането на роуминга. Възможно е само съгласно очакваното решение на европейския Регулатор да се допълни информация за това какви са лимитите на разговорите и на трафика на интернет, когато абонатът е в чужда страна от Европейския съюз. Добавянето на допълнителни услуги и увеличаване на цените за потребителите не трябва да има, смята Марагритов.

Шефът на КЗП каза още, че комисията работи по случая със спортната телевизия на Мтел, чиито канали в момента се предлагат безплатно на абонатите на мобилния оператор и на кабелната телевизия Близу, която е негова собственост, но от 1 април ще започне автоматично да начислява 3 лв. такса, освен ако абонатът изрично не се откаже от каналите.

"В комуникация с търговеца настояваме той да промени условията и да бъде възприет обратният принцип – само ако желае някой да ползва, тогава би трябвало да го заяви. В противен случай е редно автоматично технически да се направи така, че абонатът да не ползва и да не плаща. Впрочем, това е още един пример, който показва колко важно е потребителите да са активни, да ни информират и по този начин заедно да предотвратяваме извършването на нарушения преди още те да са се случили”, добави Маргаритов.

Споделяне

Още от Бизнес