КЗП спира опасна за живота на децата еко-почва

КЗП спира опасна за живота на децата еко-почва

Еко-почва с вид на желирани бонбони и гроздови зърна изтегля от пазара Комисията за защита на потребителите (КЗП). Продуктът е отровен, а децата може да се подлъжат по външния му вид и да го погълнат, при което има риск от фатален край.

Инспектори са открили артикула в магазин за сувенири в град Видин. В страната от него са внесени 9000 кг, съобщават от комисията в неделя.

Еко-почвата Seven Color Crystal Ball е във вид на разноцветни малки топчета, опаковани в прозрачни пликчета. В саксия или във ваза с вода кристалите многократно увеличават обема си, но формата и цветът им се запазват. При изпитвания на продукта в специализирана лаборатория се вижда, че нарасналите от водата кристали много напомнят желирани бонбони или зърна от грозде. Има риск децата да ги помислят за лакомство или плод и да ги погълнат. Това може да доведе до задавяне, задушаване или отравяне.

При проверката в търговския обект инспекторите са констатирали, че надписите върху опаковката на еко-почвата са само на английски език. Липсвал е етикет с информация на български език какво представлява продуктът и как се използва. Търговецът не е разполагал с документи, които да удостоверят, че стоката е безопасна.

При проверката на вносителя обаче, са били представени протокол от изпитване и сертификат за инспекция, които сочат, че еко-почвата не отговаря на изискванията за безопасност. Причината е, че съставните ѝ елементи са с размери, които е възможно да преминат през гърлото и хранопровода дори на най-малките деца.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?