"Ла Република": С украинската криза Москва рискува да изпадне в борсов шок

"Ла Република": С украинската криза Москва рискува да изпадне в борсов шок

Московското представителство на "Джей Пи Морган" прогнозира влошаване на ситуацията на Московската фондова борса и препоръча да се съкратят инвестициите в Русия, пише във вторник италианският вестник "Ла Република".

"Анализаторите на "Джей Пи Морган Чейс" изненадаха, като измислиха ново определение за края на пропастта: "Lehman moment", явна препратка към краха на американската банка през септември 2008 г. заради ипотечната криза. Когато банката рухна, индексът "Дау Джоунс" изгуби за една сесия 500 пункта и от този момент се завъртя спиралата на финансовата криза, прераснала във Велика рецесия", напомня вестникът.

Според Алексис Кантарович, ръководител на икономическите изследвания на JP Morgan в Москва, лоши времена се задават за Московската фондова борса. "На фона на сериозното влошаване на украинската ситуация пазарите могат да възприемат това събитие като шок в стила на Lehman", коментира за вестника Кантарович. "Преразглеждането на минималните показатели, последвали след краха на "Лемън", може да повлече след себе си 50-процентно понижение на фондовия индекс".

Същевременно, според Кантарович, ситуацията се отличава от възникналата през 2008 г. Икономическата рецесия едва ли ще бъде толкова агресивна, както след краха на "Лемън". "Джей Пи Морган" обаче препоръчва да се съкратят инвестициите в Русия, защото на ситуацията на пазарите може да повлияе и закъсняло решение за войната в Украйна.

Според икономиста, очевидно ситуацията рязко ще се влоши, преди да настъпи подобрение, пише още "Ла Република".

Споделяне

Още от Свят