"Ла Стампа": 80% от руската помощ е безполезна

Путин се опитва да се вклини в разлома между ЕС и Италия и да спечели вето срещу санкциите

"Ла Стампа": 80% от руската помощ е безполезна

Около 80% от доставките, които Русия изпрати на Италия като хуманитарна помощ, са "безполезни", съобщи италианският вестник "Ла Стампа" (La Stampa).

Изданието се позовава на политически източници на високо ниво.

"Осемдесет процента от руските доставки са напълно безполезни или малко полезни за Италия", казват източниците на вестника.

Руската помощ за най- пострадалата от епидемията европейска държава идва след разговор между премиера на Италия Конти и Путин и според източниците на "Ла Стампа", всъщност преследва геополитически цели. Руският президент се опитва да се вклини в разлома между Италия и Европа и по всяка вероятност да спечели италианско вето за европейските санкции. Тезата, че Путин иска да използва помощта като коз срещу санкциите, се застъпва и от "Независимая газета".

Италианската медия обръща внимание, че самата помощ не е медицинска, а военна, изпратените специалисти не са лекари, а военни.

За разлика, да кажем от китайските доставки (състоящи се предимно от белодробни вентилатори и маски), руските са оборудване за бактериологична дезинсекция на райони, полева лаборатория за стерилизация и химико-бактериологична профилактика и оборудване от този тип, цитира "Ла Стампа" думите на своите източници.

"След контакта Русия обеща да помогне на Италия във войната срещу коронавируса. И така, помощ пристигна в неделя вечерта на военното летище "Пратика ди Маре". Помощ като за война, не като за борба с вирус. Девет самолета "Илюшин" с руски доставки и 100 специалисти по бактериологична война, мъже, които руските агенции определят като експерти в сектора, работили в елиминирането на огнища на африканска чума по свинете, антракс ваксини срещу Ебола и чума", пише изданието.

"Цялата операция е на руското военно министерство, а не на здравното. Те имат звания на генерали, полковници, майори, лейтенант-полковници, ангажирани в миналото с военни операции от Гвинея до Африка, където работеха заедно с Руското външно разузнаване. Сергей Кикот, високопоставен генерал, ръководителят на мисията, е специалист по антракс. Генадий Еремин, полковник, е експерт в бактериологичната война и е работил срещу свинския грип. Полковник Вячеслав Кулиш е експерт в разработването на защитна екипировка срещу заразни бактериологични агенти, работил е по програми за Ебола и Чума", пише "Ла Стампа".

Изданието пита, кой е дал разрешение за кацането и пътуването на руската военната колона от Рим до Бергамо. Според "Ла Стампа" отговорността е на премиера Конти и разковничето е телефонния разговор с Путин преди това.

"Извратена информация"

Руският посланик в Италия Сергей Разов определи публикацията на La Stampa като "извратена".

"Подобни твърдения са продукт на извратен ум. Безкористното желание да помогне на приятелски настроен народ в беда се счита за коварно", каза Разов пред РИА Новости.

"Пиар и коз срещу санкциите"

Помощта на Путин за Италия е обект на коментар и в руската преса.

"Защо Путин помогна на Италия", като изпрати там самолети с медицинско оборудване и лекари в помощ на борбата с вируса", пише "Независимая газета".

Красивият и великодушен жест има две допълващи се обяснения. Русия получава уникален практически опит в борбата с това световно зло. Плюс чудесен пиар: на помощ на Италия се притече Русия, а не братята и сестрите на тази страна от ЕС. Сега ще е по-трудно да бъдат обосновавани санкциите срещу Русия.

А елементарната икономическа логика тласка към "отмяна на всички санкции, за да избегнем или да смекчим рецесията", допълва изданието, напомняйки и за руските контрамерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?