"Ла Стампа": Въпреки успехите, все още няма надежден начин за предсказване на земетресенията

Сеизмологията е все още несъвършена наука, пише италианският в. "Ла Стампа" по повод поредицата земетресения в Северна Италия, които взеха жертви, доведоха да сериозни разрушения и оставиха хиляди хора без покрив.

Съществуват множество интересни направления в изследванията, но още не е разработен нито един научно достоверен метод за прогнозиране на времето и мястото на земетресение.

Независимо от успехите, постигнати към днешна дата, ние не можем да предсказваме земетресения, подчертава Енцо Боски, сеизмолог от Болонския университет. Въпреки това, след всеки земен трус се появява митът за неговото предсказване. Така стана и в Аквила през 2009 г., когато лабораторният техник Джампаоло Джулиани заяви, че е предсказал страшно земетресение на 6 април. Така стана и с Алесандро Мартели, който казва, че съществуват модели, с помощта на които той предсказал земетресението от 20 май в района Емилия-Романа. В действителност на практика такива модели се оказват безполезни, пише изданието.

Имаме теорията на Рафаеле Бенданди за връзката между подземните трусове и разположението на планетите. Имаме и теорията за връзка на приливите със земетресенията, но и двете теории се оказват неособено надежден метод за прогноза.

Най-надеждна изглежда теорията за "заразността“ на земетресенията, която застъпват учените от Мичиганския университет. Изследователите са убедени, че силните сътресения в района на някои разломи могат да усилят напрежението в други, свързани с тях разломи, което да доведе до други земетресения.

Имаме още много работа, а засега единственото практическо решение остава профилактиката, казва сеизмологът Боски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят