Лаборатория почва проверки за ГМО

Специализирана лаборатория за анализ на наличие на генетично-модифицирани организми (ГМО) в продукти и в природата бе открита в Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в четвъртък от зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и шефката на агенцията Ваня Григорова.

Засега лабораторията ще може да извършва само заявени от регионалните екоинспекции проби. След няколко месеца, като получи пълна акредитация от Европейската комисия , там ще могат да се правят и анализи по занесени от граждани продукти или води, почви и растения. Това обаче ще става срещу заплащане. По предварителни оценки цената за изследване ще е между 200 и 300 лв., подробен ценоразпис ще излезе на по-късен етап.

След пълната акредитация на ГМО-лабораторията, тя ще може да санкционира при установено наличие на генно изменение в проверената проба.

Капацитетът на лабораторията е до 96 проби на ден. Резултатите ще бъдат готови до три дни слез заявката. Необходимите реактиви за анализ ще бъдат доставени до средата на май, когато и ще стартира реалната работа на лабораторията, каза изпълнителният директор на ИАОС Ваня Григорова.

Засега са поръчани реагенти за анализ на 6 вида растителни култури, сред които пшеница, рапица и ориз, обясни шефът на лабораторията Весела Милкова.

В екоминистерството вече има постъпили искания за пробонабиране и анализ на посеви в страната, съобщи Манева. Предстои да се уточни кои сигнали ще се проверяват, но "няма да се тича след всеки сигнал", допълни тя.

Оборудването на ГМО-лабораторията струва около 1 млн. лв. Средствата са били отпуснати още от предишното правителство, но едва след разгорещените дискусии около поправките в закона за генетично-модифицираните организми са провокирали окомплектоването на звеното.

Първоначално екоминистерството предвиждаше либерализация на режима за отглеждане на ГМО в страната, но след като срещна яростната съпротива на граждани фактически бе наложена пълна забрана за отглеждане на такива организми в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България