Лъчезар Борисов: България се справя много добре на фона на останалите страни в ЕС

Лъчезар Борисов: България се справя много добре на фона на останалите страни в ЕС

България се справя много добре с Covid кризата на фона всички останали държави членки на ЕС и не само. Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ.

"България е три пъти по-добра от целия ЕС от гледна точка на дефицит и около 4 пъти по-добра от гледна точка на дълг и това е нашият силен буфер, защото българската икономика беше подготвена за таза криза", аргументира се Лъчезар Борисов.

България беше засегната с 8.5% спад на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на годината.

"На фона на ЕС ние сме с 5-6 пункта по-добре. МВФ показа, че българската икономика е на много високо ниво и че мерките, които се приемат от правителството са изключително адекватни. Дори МВФ ни насърчава да бъдем още по-активни в тази политика, която изпълняваме", каза Лъчезар Борисов.

От началото на здравната криза министерствата н икономиката и на труда и социалната политика са инвестирали над 1 млрд. лева в мерки за запазването на работни места и в подкрепа на бизнеса, посочи той.

Близо 500 милиона лева са инвестирани по мярката 60/40, около 200 милиона лева са инвестирани в нашия бизнес, над 200 милиона лева са инвестирани по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), разясни Борисов.

В сряда Министерството на икономиката е подписало 12 договора за подкрепа на български инвеститори за над 10 млн. лева (за осигурителни плащания) и още няколко договора за подкрепа на общинска инфраструктура, каза Лъчезар Борисов.

"В момента нашите мерки работят. МВФ отчете, че се справяме и че имаме много силни буфери, т.е. имаме имунитет към тази криза", изтъкна министърът на икономиката.

В следващите седмици Министерството на икономиката ще инвестира още 330 милиона лева по наличните процедури. От тях около 200 млн. лв. са за средни предприятия и oще 68 млн. лева - по процедурата за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия по ОПИК.

Споделяне

Още от Бизнес