Лъчезар Иванов не желае да се отказва от имунитета си за дело заради пране на пари

Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е образувала дело за пране на пари във връзка с продажбата на акциите на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, съобщи институцията. Самият Иванов не е привлечен като обвинеям. Досъдебното производство е било образувано във връзка с проверка, извършена от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Наблюдаващият прокурор е преценил, че по случая има данни за евентуално извършено престъпление по чл. 253 от НК - пране на пари.

Пред БТА Лъчезар Иванов коментира, че действията на прокуратурата са атака срещу ГЕРБ и че той няма да се откаже сам от имунитета си.

За случая първо писа "Свободна Европа" през юли, когато проверката се извършваше от КПКОНПИ. Тогава стана ясно, че депутатът е извършвал консултантстка дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получил акции на дружеството.

През 2021 година Лъчезар Иванов е продал част от акциите си на борсата и е спечелил 1.6 милиона долара, което е предизвикало интереса на службите. До прокуратурата е подаден сигнал за евентуално наличие на пране на пари.

Как са спечелени акциите

Лъчезар Иванов е работел с американската компания Enzolytics, в чието ръководство е българинът Хари Жабилов. Името му нашумя в България през миналото десетилетие покрай разработването на препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак. Продуктът е тестван още преди 1989 г. от покойния му баща д-р Хари Жабилов.

През 2018 г. Иванов е сключил договор за консултантски услуги с компанията на Жабилов-младши. Договорът предполага, че депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация на "Свободна Европа" реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

Лъчезар Иванов реализира печалба при продажба на акциите, които поскъпват за две години близо 500 пъти. Той обяснява покачването на акциите с напредъка на проектите, по които е ангажиран. Става въпрос за имуностимулатор, както и за препарати срещу рак на яйчниците и простатата. По думите му продуктът, предназначен за хора с имунна недостатъчност, е получил лиценз в САЩ и предстои да бъде произвеждан в България.

Два независими един от друг източника на изданието са потвърдили, че преводите на парите от сделките с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали повод за проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в ДАНС. След това агенцията е подала информация по случая на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Обяснението на Иванов

Лъчезар Иванов казва, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага и не се притеснява от нищо.

"Подал съм всички договори, които имам, подписани с (компанията) – от коя година, какво, що. Включително съм предал и това, което са ми превели като акции. Всъщност, не знам откога в България е забранено с финансови инструменти да се борави. Ако това според тях е нарушение, в цял свят е най-нормалното нещо – възнаграждение да бъде извършено с такива инструменти", каза депутатът пред "Свободна Европа".

Той обяснява, че е получил акциите през 2018 г., които са били блокирани в момента на получаването. Иванов не е можел да ги продаде веднага и затова не ги е посочил в имуществената си декларация за въпросната година. Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г.

Лъчезар Иванов нашумя преди година като личния лекар на Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?