Лагер-школа по астрономия край Кърджали – по-интересната ваканция

Лагер-школа по астрономия край Кърджали – по-интересната ваканция

През топлото и слънчево лято на далечната 1970-та, на една открита и просторна поляна в местността "Белите брези" в Кърджали бе открита първата "Лагер-школа по астрономия и астрофизика" в България. Тогава своите любопитни очи към небето отправят трийсетина ентусиаста. Те са "въоръжени" само със седем малки телескопа и много ентусиазъм. Така се поставя началото на наблюдателната астрономия за ученици от Кърджали, а по-късно - и от цяла България.

От няколко години школата се организира от астрономическия клуб "Вега" към Националната астрономическа обсерватория – Кърджали и тази година ще продължи до 1 август.

Както става ясно от програмата, във всеки от дните на школата участниците слушат лекции, подготвени специално за тях от специалисти от Катедра Астрономия към Физическия факултет на Софийския университет, Института по астрономия и Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Включват се и бивши възпитаници на астрономическите кръжоци от различни градове на страната, които сега са вече университетски преподаватели. Участват и студенти и докторанти в САЩ. Показват се също и презентации върху астрономически наблюдения, направени от ученици.

Участниците се обучават да извършват наблюдения на метеори и променливи звезди. В края на школата от тях ще се изисква да представят получените наблюдателни данни и резултатите от първичната обработка – метеорни данни, криви на блясъка на променливи звезди. Всеки участник може да се запознае с методите за наблюдение, да се включва в наблюдателните групи и да избира областта, в която да работи най-задълбочено, според своите интереси.

Възможността и правото на участие в следващи експедиции ще се определят от резултатите от работата на ученика по време на школата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?