Лайденският университет уволни всички учени еволюционисти

Лайденският университет уволни всички учени еволюционисти

Един от най-старите университети в света – държавният холандски Лайденски университет взе решение да се раздели с учените, поддръжници на еволюционната теория за развитието на човека, съобщи порталът Nature News.

Учените ще прекратят работата си в университета от 1 март.

Причината за съкращението е новата политика към научните сътрудници, която провежда холандският министър на науката Роналд Пластерк. Според него трябва да бъде засилен състезателният момент в науката. През 2008 г. правителството реши 100 млн. евро, отделени за финансиране на университетите, да бъдат раздадени чрез системата на грантовете. За да се получи грант, съответната лаборатория, институт или научно звено трябва да вземе участие в национален конкурс.

След като бе лишен от съществена част от досегашното финансиране, Лайденският университет реши да направи частични съкращения сред сътрудниците си. Те бяха положени на оценяване по няколко критерия, сред които колко студенти посещават лекциите на конкретния сътрудник и колко средства от грантове са привлечени от дадения колектив за определено време. Така се оказало, че по тези показатели еволюционистите са далеч зад молекулярните биолози.

Уволнените сътрудници се канят да оспорят в съда законността на решението, взето от Лайденския университет. Те разпространиха и протестна петиция, която е подписана от повече от три хиляди учени от целия свят.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?