Лайла Фрейвалдс ще наследи убитата Анна Линд на министерския пост

Шведският премиер Йоран Першон назначи Лайла Фрейвалдс на поста министър на външните работи на мястото на убитата миналия месец Анна Линд, съобщи Ройтерс.

Родената през 1942 година Лейла Фрейвалдс е била министър на правосъдието от 1988 до 1991 година и от 1994 до 2000 година, когато бе принудена да напусне поста си след като излезе информация, че е закупила евтино апартамента, в който до тогава живеела под наем в Стокхолм. Сделката не е била в нарушение на закона, но е в разрез с принципите на нейната Социалдемократическа партия, припомня Ройтерс.

Премиерът Першон акцентира върху про-европейските качества на новата външна министърка.

"Лайла е опитен политик", каза той, цитиран от Би Би Си. "Освен това тя е човек, който може да съчетава шведската вътрешна политика с Европейския съюз", допълни премиерът, според когото Лайла Фрейвалдс ще е "брилянтен" външен министър.

Мъжът, заловен две седмици след убийството на Анна Линд, е все още в ареста. Линд беше смъртоносно прободена с нож в универсален магазин в центъра на Стокхолм през август и почина от раните си. Тя беше смятана за най-популярния политик в Швеция и агитираше активно за присъединяването на страната ѝ към еврото. На референдума, проведен дни след нейното убийство обаче, мнозинството от гласоподавателите отказаха Швеция да влиза в еврозоната.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?