Лакомията на мобилните оператори бави SMS – паркирането в София

Плащането на паркирането в “Синя зона” с изпращане на SMS на кратък номер ще бъде забавено заради неприемливи искания на мобилните оператори. Това стана ясно след заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък. По неофициална информация от градския парламент “Мтел”,”Глобул” и “Вивател” са поискали между 20 и 30 процента от всеки SMS, който столичани ще изпращат, за да могат да паркират в центъра на София.

Зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов вече обяви, че цената на едно съобщение с ДДС ще бъде 1 лев. В момента от общинската фирма “Паркинги и гаражи” водят преговори с трите компании за намаляване на техния дял.

Според председателя на СОС Владимир Кисьов паркирането с SMS ще стане възможно до края на май. По-рано от ръководството на Столична община обявиха, че новата услуга ще бъде въведена до началото на следващия месец.

Ако новата система бъде въведена, шофьорите ще изпращат съобщение на четирицифрен номер, в който трябва да пише регистрационния номер на колата и кода на паркинга. До една минута мобилният оператор ще изпраща обратно съобщение, с което се известява, че цената от лев е платена.

При удължаване на престоя ще се изпраща второ съобщение, но престоят не може да е повече от два часа.

Пет минути преди да изтече времето, паркиралият ще получава SMS, за да му се напомни, че вече трябва да махне колата си от “Синя зона”. Целта на новата система е да се премахне възможността да се фалшифицират талоните за паркиране.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?