Латвия гони руски дипломат

Латвия обяви, че ще експулсира руски дипломат, когото обвинява в опити да събира секретна информация за военната инфраструктура на НАТО, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на официално съобщение.

Говорителят на латвийското външно министерство съобщи, че на руския посланик е било казано дипломатът да напусне страната за 72 часа.

Това е първият случай на изгонен чужд дипломат от Латвия, откакто балтийската страна стана независима през 1991 г. Литва експулсира трима руски дипломати през февруари, а Естония - двама през март. Москва отговори по същия начин с представители на двете балтийски страни в Русия.

Москва разглежда експулсирането на свой дипломат от Латвия като провокация и си оставя правото за ответни стъпки, съобщи руското външно министерство, цитирано от Интерфакс.

"Провокативната акция на официална Рига, която е част от антируския курс на днешното латвийско ръководство не беше неочаквана: за подобни планове на русофобстващи латвийски политици външното министерство на Русия съобщи на 12 април", се казва в съобщението.

Тази предизвикателна и напълно немотивирана стъпка за пореден път доказва дефицитът на самостоятелност в приемането на решения в столиците на балтийските държави, смята още руското външно министерство.

Латвия, Литва и Естония се присъединиха към НАТО в края на март и се сред 10-те страни, които на 1 май стават членове на Европейския съюз.

Отношенията на Москва с трите бивши съветски републики са изключително напрегнати, като Русия обяви, че членството им в НАТО може да се разглежда като заплаха.

Споделяне

Още от Свят