Латвия купила пет холандски миночистача без инструкции за експлоатация

Латвийското министерство на отбраната разследва покупката на пет холандски миночистача за латвийските военноморски сили, след като стана ясно, че корабите са купени без инструкции за експлоатация на разбираем за потребителите език, предаде във вторник ДПА, цитирана от БТА.

След купуването през 2005 г. на корабите от клас Алкмаар с единична цена 11.4 млн. евро изминала повече от година, преди да бъдат доставени инструкции и техническа документация на английски език от френските ВМС, които използват подобни кораби, съобщи латвийски военен говорител. За доставката на документацията били платени още 580 000 евро.

Министърът на отбраната Имантс Лиегис каза, че вътрешното разследване породило съмнения за разхищаване на обществени средства. Министерството се обърнало към националната служба за борба с корупцията, за да помогне в разследването, което може да доведе до обвинения в криминални престъпления, посочва ДПА.

Четири от петте кораба са платени и се използват за нуждите на НАТО, но петият се оказва излишен, каза Лиегис. При разследването са открити редица нарушения на процедурите, включително липса на каквото и да било проучване на пазара, добавя ДПА.

Споделяне

Още от Европа