Латвия няма претенции към еврочленството на България

Латвия няма никакви изисквания към България във връзка с присъединяването ѝ към ЕС, подкрепяме страната ви във всяко отношение. Това обяви президентът на Латвия г-жа Вайра Вике-Фрейберга на съвместна пресконференция в понеделник с президента Георги Първанов. Днес започна официалното посещение на българския държавен глава в Рига.

Фрейберга допълни, че е необходимо техническо време за превода на латвийски език на договора за присъединяване на България към ЕС, който се очаква да бъде подписан на 25 април, и веднага след това латвийският парламент е готов да го ратифицира.

Балтийската република влезе в Евросъюза на 1 май м.г., заедно с останалите девет държави от първата вълна на петото разширяване на съюза.

В отговор българският президент Георги Първанов подчерта, че България съзнава важността на допълнителните усилия, които трябва да положи за реформата в съдебната система и за повишаване на административния капацитет.

В отговор на въпрос Вике-Фрейберга каза, че Латвия се е ангажирала да продължи присъствието си в Ирак в близките години. Страната, която също участва в рамките на коалиционните сили, осъзнава необходимостта да се помогне на Багдад да укрепи своята независимост и да изгради демократични структури. Смятаме, че не трябва да се допусне Ирак да попадне отново под властта на мракобеснически сили, каза президентът на Латвия.

Тя обаче изрази надежда в близко бъдеще Ирак да е в състояние да се изправи на крака като демократична страна и да може сама да гарантира вътрешната си сигурност.

По време на разговорите си Първанов и Фрейберга са обсъдили участието на двете държави в задгранични военни мисии, включително и в рамките на НАТО. Договорени са консултации между министерствата на отбраната на двете страни, за да се уеднаквят разбиранията по въпроса, каза президентът Първанов.

Обсъдена е необходимостта от създаването на общ фонд в рамките на НАТО за подпомагане на участието в мисии.

В присъствието на президентите на България и Латвия по-рано днес бе подписана междуправителствена спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата.

Споделяне

Още от България