Латвия от днес е в строг локдаун до 15 ноември

Латвия от днес е в строг локдаун до 15 ноември

В Латвия от днес до 15 ноември влиза в сила строг локдаун, който има за цел ограничаване на стремителното разпространение на коронавируса, предадават осведомителните агенции. През този период ще работят само магазините за стоки от първа необходимост и ще бъдат достъпни само най-необходимите услуги.

"В близките дни и седмици значение имат решителните и отговорни действия на всеки жител на Латвия при съблюдаване на засилените мерки за безопасност, наложени в страната. В същото време напомняме, че ваксинацията ще продължи да бъде главната държавна стратегия за борба с вируса. Трябва да се отбележи, че след приключване на локдауна на 15 ноември, строгите ограничения ще продължат да важат за неваксинираните лица. Благодарение на това, че вече 50 процента от населението на Латвия са преминали през пълен курс на ваксинация, част от обществото е защитено, но ние призоваваме тези жители да проявят разбиране и солидарност с нашите медици", се казва в съобщение на правителството.

По време на локдауна ще действа полицейски час от 20:00 до 05:00. В това време латвийците могат да излизат от домовете си само при обоснована необходимост, например за работа или получаване на медицински услуги. В този период фирмите за икономически услуги, изискващи пряк контакт с клиенти, както и магазините за стоки от първа необходимост могат да работят от 06:00 до 19:00. Дистанционната търговия по време на локдауна е позволена, но при условие, че фирмите осигурят доставката на стоките или тяхното предаване извън затворени помещения, а заведенията за обществено хранене могат да предлагат храна само за консумация навън или с доставка по домовете.

Присъствената работа е разрешена само в институции, които са необходими за непрекъснатото функциониране на икономиката и обществото.

До 15 ноември са забранени всякакви мероприятия - спортни, културни и развлекателни, а също е забранено и предлагането на услуги в сферата на красотата, оздравяването, активния отдих, физическите упражнения, спорта, туризма. По време на локдауна са забранени всички публични мероприятия, в това число събрания, шествия, протести, а също и частни мероприятия и събрания, с изключение на мероприятия в рамките на едно домакинство.

Ваканциите на учениците се удължават до 29 октомври, а от 1 ноември присъственото обучение се възстановява за учениците от 1 до 3 клас, всички останали ще учат дистанционно до 15 ноември. Освен това са отменени всички занятия по интереси и извънкласни мероприятия. Докато локдаунът е в сила в предучилищните образователни институции ще работят дежурни групи за деца, чиито родители трябва да работят присъствено. В професионалното и висшето образование процесът на обучение трябва да протича дистанционно.

Държавната полиция на Латвия ще следи за спазването на въведените ограничения. Глобата за нарушение на изискванията за епидемологическата безопасност по време на локдауна за физически лица е от 10 до 2000 евро, а за юридически - от 140 до 5000 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус