Латвия въвежда локдаун за близо четири седмици

Латвия въвежда локдаун за близо четири седмици

Латвия обяви, че въвежда локдаун от 21 октомври до 15 ноември в опит да забави нарастването на броя на заразените с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти.

Латвия е на първо място в света по равнище на заразените, каза пред репортери здравният министър Даниел Павлютс след извънредна среща на правителството.

За времето на локдауна се затварят магазини, ресторанти, училища, развлекателни и културни обекти. Ще работят единствено обекти за услуги от първостепенно значение. След това локдаунът ще бъде облекчен само за ваксинирани, отбеляза министърът.

Здравната ни система е в опасност, заяви премиерът Артурс Кришянис Каринш, сочейки като причина за скока в хоспитализациите ниското равнище на ваксинация в страната. В Латвия процентът на ваксинираните е един от най-ниските в Европейския съюз.

Само 48 на сто от латвийците са изцяло ваксинирани, отбелязва АФП, като посочи, че сред 27-те страни от ЕС само България, Румъния и Хърватия отбелязват по-ниско равнище на ваксинация.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?