Латвия заплашена от талонна система?

Министър-председателят на Латвия Валдис Домбровскис не вижда никакви основания за въвеждане в страната на талонна система за разлика от председателя на централната банка Илмар Римшевич, предаде агенция "Делфи" в сряда. В интервю за латвийското национално радио премиерът заяви: "Правителството няма намерение да въвежда никакви талони, и дори не са водени разговори по този въпрос".

Домбровскис каза още, че не са му понятни мотивите за изявленията на управителя на Латвийската централна банка за възможно въвеждане на талони за основните продукти. "Какво разбира под талони президентът на латвийската банка, трябва да питате президента на латвийската банка", отбеляза той.

По-рано Илмарс Римшевич изрази надежда, че Латвия ще получи навреме поредната част от международния заем и няма да се наложи да се въвеждат талони за продукти.

"В момента правителството трябва колкото се може по-скоро да свие разходите и да стимулира икономиката. Само тогава ще може да се преодолее кризата", каза Римшевич пред местен тиражен вестник.

"Тази дейност обаче буксува и затова трябва да си напомняме, че ако следващата част от заема не бъде получена, средствата в бюджета ще свършат и тогава ще бъдем принудени да прибегнем към архаичните методи, дори и към споменатата от мен талонна система", предупреди ръководителят на централната банка.

Според Римшевич перспективите за получаване на средства по международния заем ще бъдат ясни през юли.

Споделяне

Още от Европа