Латвийска банка съди ЕЦБ за фалита си

Латвийска банка съди ЕЦБ за фалита си

Латвийската банка "Ей Би Ел Ви" (ABLV) обяви, че е внесла жалба срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) в Европейския съд. Причината е обвиненията на ЕЦБ срещу латвийската банка за пране на пари, което е довело до фалита ѝ, съобщи агенция "Ройтерс".

Това е най-новото предизвикателство, пред което е изправен надзорният европейски банков орган по отношение на работата му в подобни случаи, за която той е широко критикуван.

По-рано тази година САЩ обвиниха третата по големина банка в Латвия – "Ей Би Ел Ви" в пране на пари и нарушаване на санкциите спрямо Северна Корея, което в последствие доведе до нейното затваряне и до най-сериозната финансова криза в балтийската държава през последното десетилетие.

Скандалът постави двумилионното население на Латвия в пресата между Русия и Съединените щати и засили дебатите относно контрола върху изпирането на пари в Европа.

Последвалият отказ на ЕЦБ да окаже помощ на латвийската търговска банка пък доведе до критики от страна на европейските законодатели относно неспособността на Европейската централна банка да осъществява своите надзорни функции в периферията на единния валутен блок.

ЕЦБ отказа да коментира информацията, че е дадена на съд от латвийската банка и се опитва да омаловажи нейната роля във фалита ѝ.

"Ей Би Ел Ви" е собственост на двама богати латвийски банкери - Ернест Бернис и Олег Филс.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?