Латвийски опозиционен депутат заподозрян в шпионаж в полза на Русия

Янис Адамсонс

Парламентът на Латвия лиши от депутатски имунитет ляв опозиционен депутат, който е заподозрян в шпионаж в полза на Русия, предаде Балтийската информационна агенция, цитирана от Асошиейтед прес.

Янис Адамсонс отрича да е извършил нещо незаконно. Той каза, че няма и най-малка представа в какво е обвинен, и нарече гласуването "цирк".

През 90-те години на миналия век Адамсонс беше министър на вътрешните работи на Латвия. По време на парламентарна сесия през 1996 г. той остави зареден пистолет под купчина хартия, което доведе да забрана за внасяне на отнестрелни оръжия в сградата на Сейма (еднокамарния парламент).

Адамсонс е член на най-голямата латвийска партия "Съгласие", която традиционно защитава интересите на значителното руско малцинство в страната, отбелязва АП.

На днешното извънредно заседание на 100-членния Сейм Адамсонс беше лишен от депутатски имунитет с 69 гласа "за" при 5 "против" и 4 "въздържал се".

Решението беше взето, след като от главната прокуратура поискаха разрешение за обиск, задържане и оставяне в предварителен арест на Адамсонс.

Депутати казаха, че техният колега може да бъде обвинен в шпионаж и че доказателствата срещу него са такива, че в парламента не е имало никакви възражения или коментари. Официално обвинението срещу Адамсонс не е оповестено публично.

Латвийското разузнаване заяви, че разследва случай на шпионаж, свързан с депутата.

Адамсонс е член на парламентарната комисия по отбрана, вътрешни работи и борба с корупцията, но няма разрешително за достъп до класифицирана информация.

С близо 2 милиона жители, Латвия, която граничи с Русия, има голямо руско малцинство - около една четвърт от населението. Левоцентристката партия "Съгласие" е отбягвана от останалите латвийски политически формации заради подозрения, че е прекалено благоразположена към Москва, въпреки проевропейския си курс, отбелязва АП.

Коалиция от пет малки партии не допусна през 2018 г. "Съгласие" да сформира правителство, въпреки че беше получила най-много гласове на парламентарните избори.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?