Латвийският кабинет падна след разследване за корупция

Латвийският кабинет падна след разследване за корупция

Латвийското правителство подаде оставка след серия от корупционни скандали и улични протести срещу провежданата от него политика, предаде ББС.

В сряда премиерът Айгарс Калвитис връчи на президента своята оставка и тази на правителството, като спази даденото по-рано обещание.

Последните демонстрации бяха предизвикани от опитите на правителството да уволни председателя на антикорупционната агенция, която разследва лица, близки до министър-председателя.  

Антиправителствените протести в Рига през последните два месеца бяха най-големите в страната от момента, когато тя получи независимост от Съветския съюз в началото на 90-те години.

Партиите в сегашната управляваща коалиция обаче все още имат мнозинство в парламента. Чуждестранни кореспонденти съобщават от Рига, че най-вероятно някои от тях ще останат на власт. В резултат на това много латвийци не знаят дали са постигнали нещо с протестите си.

Калвитис обяви миналия месец, че ще подаде оставка на 5 декември, след като няколко министри се оттеглиха в знак на протест срещу неговия стил на ръководство.

Хиляди хора излязоха да протестират срещу неговите опити да уволни шефа на Бюрото за предотвратяване и борба срещу корупцията Алексей Лоскутовс по обвинения във финансови нередности. Критици обвиняват премиера, че е надхвърлил пълномощията си и, че действията му са политически мотивирани, тъй като Лоскутовс е разследвал злоупотреби на неговата Народна партия.

В крайна сметка Калвитис беше принуден да възстанови Лоскутовс на поста му.

Четирипартийната коалиция на Калвитис контролира 56 от общо 100 места в парламента. 41-годишният премиер беше избран през декември 2004 след оставка на предходния премиер заради провален парламентарен вот за бюджета. Две години по-късно Народната партия на Калвитис спечели парламентарните избори и така той получи възможност да оглави отново латвийския кабинет.

Очаква се президентът на Латвия да започне консултации за съставянето на нов кабинет.

Споделяне

Още от Свят