Латвийският кабинет падна след разследване за корупция

Латвийският кабинет падна след разследване за корупция

Латвийското правителство подаде оставка след серия от корупционни скандали и улични протести срещу провежданата от него политика, предаде ББС.

В сряда премиерът Айгарс Калвитис връчи на президента своята оставка и тази на правителството, като спази даденото по-рано обещание.

Последните демонстрации бяха предизвикани от опитите на правителството да уволни председателя на антикорупционната агенция, която разследва лица, близки до министър-председателя.  

Антиправителствените протести в Рига през последните два месеца бяха най-големите в страната от момента, когато тя получи независимост от Съветския съюз в началото на 90-те години.

Партиите в сегашната управляваща коалиция обаче все още имат мнозинство в парламента. Чуждестранни кореспонденти съобщават от Рига, че най-вероятно някои от тях ще останат на власт. В резултат на това много латвийци не знаят дали са постигнали нещо с протестите си.

Калвитис обяви миналия месец, че ще подаде оставка на 5 декември, след като няколко министри се оттеглиха в знак на протест срещу неговия стил на ръководство.

Хиляди хора излязоха да протестират срещу неговите опити да уволни шефа на Бюрото за предотвратяване и борба срещу корупцията Алексей Лоскутовс по обвинения във финансови нередности. Критици обвиняват премиера, че е надхвърлил пълномощията си и, че действията му са политически мотивирани, тъй като Лоскутовс е разследвал злоупотреби на неговата Народна партия.

В крайна сметка Калвитис беше принуден да възстанови Лоскутовс на поста му.

Четирипартийната коалиция на Калвитис контролира 56 от общо 100 места в парламента. 41-годишният премиер беше избран през декември 2004 след оставка на предходния премиер заради провален парламентарен вот за бюджета. Две години по-късно Народната партия на Калвитис спечели парламентарните избори и така той получи възможност да оглави отново латвийския кабинет.

Очаква се президентът на Латвия да започне консултации за съставянето на нов кабинет.

Споделяне
Още от Свят

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?