Латвийският президент номинира популистки лидер за премиер

Латвийският президент Раймондс Вейонис (дясно) разговаря с Алдис Гобземс

Латвийският президент Раймондс Вейонис номинира Алдис Гобземс от популистката партия "На кого принадлежи държавата" за премиер и му даде две седмици да формира правителство и парламентарно мнозинство, предаде Ройтерс.

"Това, което мога да обещая днес, е докато съм жив да правя всичко възможно (. . . ), така че латвийците да могат да живеят в благоденствие и хармония", каза Гобземс, който преди това беше призовал за коренна промяна в латвийската демокрация.

Той заяви, че ще се опита да състави правителство с партиите от център-дясно и изключи варианта да се коалира с проруската социалдеморкатическа партия "Съгласие". Гобземс обаче не уточни колко партии ще се опита да привлече.

Според връчения му от президента Вейонис мандат той има срок до 10 декември да състави нова управляваща коалиция.

На изборите през октомври латвийците, на които им беше омръзнало от корупция и слаба демокрация, наказаха управляващата трипартийна коалиция и в резултат на това новият парламент се оказа силно фрагментиран - със седем партии, отбелязва Ройтерс.

Гобземс, чиято партия е втора политическа сила в парламента, е вторият кандидат, получаващ мандат да състави правителство. Преди това председателят на Новата консервативна партия Янис Борданс не успя да събере достатъчно подкрепа.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?