Лаура Кьовеши е фаворит за европейски главен прокурор

Лаура Кьовеши е фаворит за европейски главен прокурор

Бившият ръководител на антикорупционната прокуратура в Руминия Лаура Кьовеши се очертава като фаворит за престижната позиция на главен прокурор на ЕС. Журито, което оценява кандидатите за поста, е класирало Кьовеши на първо място в конкуренцията на Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия).

Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с европейски средства на територията на 22 държави членки, които са се включили в нея. Акцентът на институцията е трансграничната престъпност и измамите с ДДС. Ако службата отговори на високите очаквания, нейната компетентност може да бъде разширена и с разследвания на тероризъм и организирана престъпна дейност на територията на ЕС.

Европейският главен прокурор се избира за един мандат от 7 години също като българския главен прокурор. Главният прокурор ще може да започва разследвания, а в определени случаи да постанови арест на заподозрени в престъпление лица.

В европейската прокуратура към момента на създаването ѝ представители няма да имат Великобритания, Полша, Унгария, Ирландия и Швеция, т.е. тя няма да има юрисдикция на тяхна територия.

Плановете са първият европейски главен прокурор ще бъде назначен през март 2019 г., а новата структура трябва да заработи в края на 2020 г. Представителството ще бъде в Люксембург.

Фаворитът за позиция Лаура Кьовеши се ползва с много добър имидж в ЕС. Тя беше главен прокурор на Румъния в периода 2006-2012 г. След това бе назначена за шеф на антикорупционната прокуратура и заемаше позицията до юли 2018 г., когато бе отстранена след грандиозен скандал, който тежко урони имиджа на управляващите социалисти в ЕС.

Като шеф на антикорупционния директорат от 2013 г. Кьовеши постигна множество осъдителни присъди за корупция по върховете на властта. Действията на Кьовеши бяха аплодирани от Брюксел и голяма част от румънците. Европейският мониторинг върху съдебната система на страната не бе свален с аргумента, че реформите не са достигнали до етап, в който могат да бъдат оценени като "необратими".

Това се оказа правилно решение на Европейската комисия. Политическата атака, която доведе до отстраняването на Лаура Кьовеши, започна през февруари миналата година. Правосъдният министър Тудорел Тоадер обяви, че Кьовеши е превишила властта си и е увредила имиджа на Румъния в чужбина. Тоадер настоя за отстраняването на Кьовеши след отправените от нея критики срещу съдебната реформа на социалистите.

Президентът Клаус Йоханис първо отказа да издаде указ, но управляващите изпратиха казуса в Конституционния съд. КС бе сезиран от управляващата социалдемократическа партия с въпроса дали Йоханис е създал конфликт между изпълнителната власт и президентската институция с отказа си да издаде указ за освобождаването на прокурора Кьовеши. В края на май съдът обяви, че Йоханис трябва да подпише указ за освобождаването на Кьовеши, за да разреши институционалния си конфликт с правителството. Президентът стори това през юли.

Искането за отстраняване на антикорупционния прокурор доведе до масови протести в Букурещ и някои от по-големите градове.

Сега Румъния е ротационен председател на Съвета на ЕС и ще трябва да преживее тежкия политически удар от фаворизирането на Кьовеши за главен прокурор на съюза. Класирането на журито ще бъде пратено лично до правосъдния министър Тудорел Тоадер, който е ротационен председател на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?