Лаура Кьовеши е на крачка да бъде избрана за европейски главен прокурор

Лаура Кьовеши е на крачка да бъде избрана за европейски главен прокурор

Съветът на ЕС подкрепи румънката Лаура Кьовеши за назначаването ѝ за първи европейски главен прокурор. Подкрепата бе дадена на ниво посланици на страните от ЕС и се очаква окончателното одобрение от европейските лидери, което се смята за формалност.

Общо 17 от посланиците са гласували в подкрепа на Кьовеши от 22-ма с право на глас по въпроса за европейската прокуратура. Не всички европейски държави участват в създаването на институцията.

Румънският посланик в ЕС Луминита Одобеску гласува "против" Кьовеши след получени инструкции от румънския премиер Виорика Данчила.

Лаура Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата.

Пътят пред Кьовеши бе разчистен от френския президент Еманюел Макрон през юли тази година. Тогава Франция обяви, че ще подкрепи нейната кандидатура. Преди това Париж подкрепяше френския кандидат за поста Жан-Франсоа Бонер.

Първоначално Съветът на ЕС подкрепи кандидатурата на Бонер, въпреки че мнението на експертната комисия по избора бе в полза на Кьовеши. Европейският парламент обаче подкрепи румънката и двете институции трябваше да влязат в преговори. Дадената през юли подкрепа на Франция за Кьовеши развърза възела.

В продължение на една година срещу Кьовеши се водеше истинска война от управляващите в Румъния социалдемократи. Срещу нея беше образувано разследване за злоупотреба със служебно положение. Тя дори бе извикана на разпит в деня, в който трябваше да бъде изслушана в Брюксел за европейската прокуратура. След това делото бе прекратено.

Европейската прокуратура ще действа на територията на 22 страни членки на ЕС, които подкрепиха създаването ѝ. Сред тях е и България.

Целта на новата институция е подобряване на разследванията на измами с европейски средства. Европейската прокуратура ще може да разследва и случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи.

Условието е да са нанесени щети на бюджета на ЕС за не по-малко от 10 000 евро, а при случаите на сложни трансгранични измами с ДДС – за поне 10 млн. евро.

Споделяне

Още от Европа