Лаура Кьовеши е новият европейски главен прокурор

Лаура Кьовеши е новият европейски главен прокурор

Румънката Лаура Кьовеши успя да се пребори и окончателно бе утвърдена в сряда за първия главен прокурор на ЕС, става ясно от съобщение на Европейския парламент. Преди дни румънката беше одобрена от Съвета на ЕС, а в сряда решение взеха ръководителите на политическите групи и председателят на парламента Давид Сасоли. Така започва 7-годишният мандат на Кьовеши като първи ръководител на прокуратурата на ЕС.

Европейският парламент припомня, че европейската прокуратура трябва да започне да функционира в края на 2020 г. Тя ще бъде независима служба, отговаряща за разследването на престъпления срещу бюджета на ЕС, като измами, корупция или трансгранични злоупотреби с ДДС над 10 млн. евро. Списъкът с престъпленията може да бъде разширен в бъдеще и към него да бъде добавен тероризмът например.

Досега 22 държави-членки се присъединиха към общата прокуратура. Петте страни, които в момента не участват, са Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания. Но те могат да се присъединят по всяко време.

Централата на институцията ще бъде в Люксембург. Там ще бъдат главният прокурор и прокурори от всички участващи страни.

Лаура Кьовеши премина през много тежка битка, за да заеме позицията, включително в собствената ѝ държава, където правителството на социалистите започна да води война срещу нея с нечисти средства. Румънските власти дори образуваха дело срещу Кьовеши в опит да се блокира присъствието ѝ в Брюксел за част от задължителните изслушвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа