Лавандулово масло от окисно насипище започна да произвежда "Асарел-Медет“АД

Лавандулово масло от окисно насипище започна да произвежда "Асарел-Медет“АД

Засаден експериментално с лавандула парцел от окисно насипище на рудник на "Асарел Медет" даде добив от 110 кг цвят, който вече преработен и е произведено първото лавандулово масло. Това съобщи инж. Йордан Рабухчиев, минен инженер в добивното предприятие, който е консултант на проекта за рекултивация на насипището.

Лавандулата е засадена по откоса на Окисно насипище преди две години върху около 1 декар. Опитното поле е било покрито със зелено мулчиращо платно, за да не се окопават растенията, а почвата е била подготвена с хумус и пепелина. Лавандуловите насаждения са част от проект за рекултивация на Окисно насипище, който струва над 10 милиона лева и се реализира за първи път в света. Уникалното при него е, че се извършва техническа и биологична рекултивация на такова минно съоръжение, което още е в процес на експлоатация.

Реалният добив от лавандуловите насаждения ще се види след поне четири години, колкото време е нужно, за да се развият растенията, съобщиха от компанията.

Та информира и за подписан договор с панагюрската Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, според който 34 единадесетокласници от новата учебна година ще работят по два дни от седмицата в реална производствена среда. Учениците ще сключат трудови договори с предприятието, според които ще работят по 7 часа дневно в "Асарел-Медет” АД и ще получават 90% от минималната работна заплата, разпределени пропорционално на изработените часове. Гимназистите ще имат наставници от дружеството и учители-методици, за да развиват практическите си умения. Освен пари, за работата си те ще получават текущи и крайни оценки.

Изпълнителният директор на "Асарел-Медет” Делчо Николов коментира, че предприятието е сред първите в страната, които приемат пилотния випуск, който се обучава по дуалната система.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?