Лъвът Асен от Разград постъпи на лечение в Столичния зоопарк

Лъвът Асен по време на прегледите му в столичния зоопарк

Един от лъвовете, изведени от зоопарка в Разград, е постъпил за лечение и специализирани грижи в единствения национален спасителен център за екзотични животни в Зоологическата градина в София. Това съобщиха от организацията "Четири лапи", която се ангажира със спасяването на лъвовете в най-тежко състояние от зоопарка в Разград. До нейната намеса се стигна, след като се наложа да се спасява животът на лъвчета, родени от кръвосмешение в зоологическата градина в Разград, и се оказа, че и други лъвове имат сериозни здравословни проблеми.

Лъвът Асен е бил закаран в София със специализиран транспорт и при повишено внимание от риск за влошаване на здравословното му състояние. При постъпването му в Столичния зоопарк, животното е било във видимо тежко физическо и психическо състояние.

Извършват се различни медицински прегледи, така че да се установи цялостното му здравословно състояние, след което комисия от ветеринарни лекари ще набележи по–нататъшни мерки за лечение.

Лъвът е настанен в отделна сграда, където има на разположение четири големи помещения, в част от които се провеждат и поредица от рехабилитационни упражнения, за укрепване на физическото му състояние.

Асен ще остане в Столичния зоопарк до трайното подобряване на неговото състояние, след което ще бъде транспортиран до едно от убежищата за големи котки на фондация "Четири лапи".

В зоопарка в Разград се отглеждат още 4 големи лъва. Условията, в които живеят животните са изключително неподходящи. В къта дори няма ветеринар и големите котки никога досега не са били преглеждани. Грижи за тях започнаха да се полагат след споразумение между общината и фондация "Четири лапи". Според него в зоопарка в Разград трябва да остане само една двойка лъвове, а Асен и другите две големи котки да бъдат изведени.

Двете спасени лъвчета вероятно ще бъдат настанени в убежище в Холандия.

Споделяне

Още от Общество