Лъвът Иван Асен също е починал в холандския спасителен център

Иван Асен краси челната Фейсбук страница на FELIDA

Разградският лъв Иван Асен, който през 2018 г. бе настанен в холандски спасителен център за диви котки, също е починал, съобщиха от FELIDA Big Cat Sanctuary в понеделник вечерта на фейсбук страницата си.

Екипът на неправителствената организация е открил лъва мъртъв в петък сутринта. Аутопсията е показала, че е получил остър кръвоизлив на стомаха, но се очакват и допълнителните резултати.

В последните месеци Иван Асен бе във влошено здраве – ту се подобряваше, ту се влошаваше, като му бяха направени различни изследвания и бе подложен на лечение.

С неговата смърт в Центъра за диви котки Фелида вече няма български животни, след като другите два разградски лъва – Масуд и Терез, които бяха племенници на Иван Асен, също починаха. При тях обаче се наложи евтаназия, заради силно влошеното им здравословно състояние без изход за спасение. Терез последва брат си в смъртта в началото на май 2021 г., а Масуд си тръгна от този свят през юли 2020 г.

И трите лъва бяха плод на кръвосмесителни връзки в разградския зоопарк. Терез и Масуд бяха стъпкани от майка си и отгледани от доброволката Марина Георгиева, а след протести срещу намеренията на властите да бъдат върнати в зоокъта заминаха за Нидерландия през 2018 г. Малко по-късно за там замина и Иван Асен, който бе отглеждан в изключително лоши условия в зоопарка в Разград.

FELIDA посвети трогателен пост на Иван Асен със заглавие "Няма да бъдеш забравен".

"Последните няколко месеца бяха изключително тежки за нас: загубихме няколко големи котки след интензивни денонощни грижи за тях. Неочакваната и много внезапна смърт на нашия скъп лъв Иван Асен ни нарани повече отколкото думите могат да опишат.

Винаги сме знаели, че здравословното състояние на Иван, вероятно резултат от кръвосмешението и много труден старт на живота, има своите спадове и върхове. Но напоследък той изглеждаше щастлив, без да показва знаци на дискомфорт. Затова когато миналия четвъртък му пожелахме лека нощ, въобще не сме очаквали, че това ще е последният път, в който ще видим очите му.

В петък сутринта нашият екип го откри мъртъв на едно от любимите му места: в топлия пясък, където имаше страхотна гледка към своите съседи. Първите резултати от аутопсията показват, че е получил остър стомашен кръвоизлив, което е довело до мигновената му смърт без страдания. Очакваме следващите резултати с надежда да ни кажат повече за неговата внезапна смърт.

Напълно сме съсипани от тази неизмерима загуба. След като е бил жестоко неглижиран през първите четири години от живота си в България, въпреки постоянните битки с физическите болки от миналото му, ние знаехме, че той се чувства у дома си във FELIDA и най-после живееше в мир и достойнство. Въпреки че се опитваме да сме благодарни за трите години, които той прекара с нас, болката и шокът в момента надделяват.

Наистина никога няма да те забравим, Иван. Почивай в мир, накрая и завинаги", написаха от спасителния център.

Споделяне

Още от Общество

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?