Лъвчетата Терез и Масуд пристигнаха в Холандия

Снимка: Четири лапи

Лъвчетата Терез и Масуд, които бяха спасени от разградския зоопарк и исканията на пазарджишкия зоокът да бъдат затворени там, са пристигнали рано във вторник сутринта в спасителния център за големи котки “Фелида” в Холандия.

Двете животни са настанени в специално помещение за адаптация и бързо го харесаха, разказа Явор Гечев от Фондация "Четири лапи“, цитиран от бТВ. 

То е с контролирана температура и среда, която да осигури оптимално натоварване на животните, за да се развиват правилно.

Лъвчетата пропътуваха повече от 2000 км под медицински контрол в специализиран транспорт за големи животни. Те отпътуваха в неделя, придружавани от доброволци, които се грижеха за тях от раждането им до момента. И са пристигнали в Холандия около 3 часа в нощта срещу вторник. 

В следващите седмици те ще са под постоянно наблюдение заради здравословното им състояние. След това предстоят нови изследвания, за да се види как се развиват и дали ще се наложи операция на Масуд.

Съдбата на лъвчетата предизвика няколко протеста, след като общинският съвет в Разград на два пъти взе решение да ги изпрати в зоопарка в Пазарджик, въпреки че там липсваха необходимите условия за отглеждането им. За такъв развой се застъпваха медиите на Делян Пеевски, чийто избирателен район е именно Пазарджик. В крайна сметка бе решено да заминат за Холандия, но едва след повторна намеса на премиера Бойко Борисов.

Междувременно беше установено, че при Терез се забелязва неправилен растеж на костите на предните лапи, което изисква спешна намеса – отначало с промяна на диетата и постоянно наблюдение, а при липса на подобрение и с операция.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България