Лъвчетата Терез и Масуд са пратени отново към клетка в Пазарджик

Лъвчетата Терез и Масуд са пратени отново към клетка в Пазарджик

Макар че преди един месец министърът на околната среда и водите Нено Димов пое ангажимент двете спасени от доброволци лъвчета, родени в зоопарка в Разград, да заминат в спасителен център в Холандия, изглежда държавата все пак ще подпомогне предоставянето им на пазарджишкия зоопарк. Случаят с двете лъвчета се превърна в изпитание за институциите и казус от национално значение, след като издаван от Делян Пеевски всекидневник завъртя цяла кампания с цел лъвчетата да отидат в зоопарка, намиращ се в избирателния район на издателя им.

Предисторията

Терез и Масуд бяха изпотъпкани след раждането им, тъй като майката бе в клетка с други лъвове. Те едва оцеляха благодарение на денонощните грижи на организацията за защита на животните "Четири лапи" и фондация "Дивите животни", които ги отведоха в София и ги настаниха във ветеринарна клиника "Добро хрумване". Двете животни бяха хранени със сонда и ръчно, поради липса на гълтателен рефлекс.

Освен че бяха спасени, за двете лъвчета бе намерен приемен дом в Холандия, в който да живеят в естествена среда преди да отпътуват за Южна Африка.

Въпреки това обаче по предложение на кмета на Разград общинският съвет в града реши да дари лъвчетата на община Пазарджик, която ги иска за своя зоокът "Въртопо", макар в момента да няма къде да бъдат настанени и чак напролет ще им бъде построена клетка.

Това изобщо не попречи на разградските общински съветници да се разпоредят със съдбата на малките лъвчета, които други спасиха от техните "грижи".

Кампанията за отвеждането на лъвчетата в Пазарджик започна не от къде да е, а от вестник "Телеграф", собственост на политика от ДПС Делян Пеевски, чийто избирателен район е именно Пазарджик.

На първа страница на изданието бе поместен материал: "Зеления октопод краде българските лъвчета". Неподписаният материал визираше същите организации, благодарение на чиито денонощни усилия лъвовете оцеляха.

След като разградският общински съвет гласува да предостави животните на зоопарка в Пазарджик, граждани организираха протест пред Министерския съвет. Последва среща между премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда Нено Димов и председателя на сдружение "Четири лапи" Явор Гечев, след която стана ясно, че животните няма да отидат в клетка в Пазарджик, а ще заминат за спасителен център  в Холандия.

Областният управител на Разград върна на Общинския съвет решението за даряването на Терез и Масуд в Пазарджик.

Как лъвчетата тръгнаха отново към Пазарджик

В петък, когато разградските общинари отново се заеха с лъвчетата, отново гласуваха да ги дарят на Пазарджик.

Едновременно с това този вторник Областната дирекция по безопасност на храните в София отказва на фондация "Четири лапи" да издаде пътен лист за двете лъвчета, въпреки че са предоставени всички необходими документи за това.

По неофициална информация на Mediapool "тонът" на МОСВ е коренно различен. От ведомството вече изтъкват като основен аргумент, че в Пазарджик се работи за осигуряване на клетки за лъвчетата. По тази причина министерството възнамерява да не се съобрази с първоначалните разговори с екоорганизациите, а най-вероятно ще възложи на РИОСВ-Пазарджик проверка на заопорка в Пазарджик. Тя трябва да установи дали кътът разполага с условия, в които да се отглеждат животните.

Клетка в зоопарк обаче няма да бъде най-доброто за животните, казват експерти.

От фондациите "Дивите животни" и "Четири лапи" излязоха с призив към премиера Бойко Борисов да изпълни поетия ангажимент малките лъвчета Терез и Масуд да бъдат изпратени в спасителен център в Холандия.

Те напомнят на министър Димов и на премиера Борисов за личния им ангажимент в полза именно на това решение.

Междувременно кампанията за затварянето на лъвчетата в клетка продължава във вестник "Телеграф", според който в избирателния район на Делян Пеевски вече им е осигурен дом, а животните "се бутат към чужбина".

За да запазят лъвчетата, екоорганизации и активисти, както и доброволците, спасили и отгледали животните, организират протест на 30 януари, от 12 часа пред Министерския съвет

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?