Лавина от апартаменти смачка държавата

КПКОНПИ провери отговарящия за данъчните. Сега данъчните ще проверят шефа на КПКОНПИ

Преди няколко месеца Цацaров нареди на Пламен Георгиев да провери Горанов. Сега е ред на министъра да върне услугата.

Новият държавен герб на България би трябвало да изглежда така – евтин, но луксозен апартамент с тераса-покрив и личен асансьор. Вътре – уютно сгушени трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Новият държавен девиз би трябвало да е: Съединението прави квадратурата.

Няма шега, живеем в територия, в която халтавите павета на "Графа" са символ на качество и европейски облик; творчеството на Данаил Кирилов – еталон за законодателство; нарежданията на Бойко Борисов – закон от първа инстанция, а проверките Цацаров – с ефекта на белина.

Така конструираната държава има за основна задача да охранява определени бизнес интереси и политическите им гаранти- тоест статуквото, представяно на електората като стабилност, която да се пази на всяка цена.

Сега обаче корабът се поразклати след разкритията, че висшият екипаж се е уредил с апартаменти по "втория начин", докато електоратът е призоваван и принуждаван да спазва законите, да си декларира изцяло доходите и да пълни хазната (за да има още пари за поръчки като тази за "Графа").

Трите власти са здраво обединени и стават особено активни и дори агресивни, когато усетят опасност.

Тази висша форма на държавнически подход бе прекрасно резюмирана от шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев с краткото: "Няма да се обяснявам". Няма и нужда, всичко е ясно.

Например, какво ще открият проверките за неговите апартаменти, за тези на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и останалите знайни и незнайни жилищно устроени? Те вече декларираха, че всичко е законно и нищо нередно не са сторили, а оставките са по-скоро поемане на морална отговорност заради медийния шум. Докъде ще стигне амбициозната проверка за евентуално пестене на данъци, пране на пари, конфликт на интереси, търговия с влияние - и то от хора, призвани да коват законите и да гарантират спазването им от всички.

Отговорът изглежда предизвестен с приключилата съвсем наскоро проверка на КПКОНПИ на финансовия министър Владислав Горанов. Комисията на Георгиев установи, че Горанов, който заедно със семейството си живее безплатно в луксозен апартамент на кръстника си, не е в конфликт на интереси.

Тогава подчинените на Пламен Георгиев провериха финансовия министър. А кой ще провери шефа на КПКОНПИ? Подчинените на финансовия министър данъчни служители.

В досегашната си дейност КПКОНПИ е оправдала единствено съмненията, че с предрешения избор на председателя ѝ и със специално приетия за работата ѝ закон, ще бъде натоварена с изпълнение на политически поръчки. Случайно или не, под ударите на комисията са неудобни на статуквото бизнесмени, издатели и опозиционни политици. Подобно е положението и с данъчните.

С разгарянето на "Апартаментгейт" институциите влязоха в кръгова отбрана. Желанието на трите власти да внушат на обществото, че всичко ще се разнищи "от игла до конец" (както се беше заканил шефът на КПКОНПИ преди отпуската), се сблъсква челно с наличието на солидна координация между проверявани и проверяващи.

По традиция премиерът Борисов гаси пожари с оставките на Цветанов, Цачева, двамата зам.-министри, както и с предупреждението към Георгиев, зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и Лозан Панов да се оттеглят. Ефектно политическо упражнение преди избори, особено в съчетание с нареждането да се спре законния според институциите строеж на небостъргача "Златен век".

Истинският въпрос обаче е защо се стигна дотук и има ли гаранции, че проверките ще бъдат извършени компетентно и безпристрастно. Истинският отговор – не. Защото нищо не е точно. Нито хората, нито институциите, нито квадратурата, нито ипотеката.

Но повече няма да се обясняваме...

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари