Лавина от далавери в НАП

Лавина от далавери в НАП

Сигналите за нередности в Националната агенция по приходите (НАП) и констатираните схеми за източване на ДДС са се разраствали лавинообразно в последните месеци на разследването. В седем териториални дирекции на НАП е установено "разпъването на чадър" над определени фирми, ощетявали държавната хазна с милиони левове. Някои от фирмите са свързани директно с БСП, НДСВ и ДПС, а други – с много близък човек до подалата преди ден оставка шефка на НАП Мария Мургина. Това научи Mediapool в петък от отлично осведомени източници.

Натиск върху българските власти за разплитане на гигантските измами се оказва от Брюксел, където са постъпили сигнали от страна на бивши данъчни служители в Пловдив, както и от опозиционни депутати. Изпратената информация е била подкрепена с документи.

В Брюксел е получен списък с имената на около 100 души, за които се твърди, че са ощетили бюджета с около 1 милиард чрез източване на ДДС. Твърди се, че далаверата е осъществявана чрез фиктивен износ за бившите съветски републики и Румъния. Друга схема за източване на пари от ДДС е чрез фиктивни транзакции – дадена стока се купува на ниска цена, а след това се продава на многократно завишена.

Според неофициална информация в изпратения до Брюксел списък фигурират имената на бизнесмените Христо Ковачки, Георги Гергов, Ветко Арабаджиев, Николай Банев и шефът на "Меком"- Силистра Стефан Райчев, които от далавери с ДДС ощетили държавата общо с около 600 милиона лева.

Системата за управление в НАП – пълен крах

Разследването досега е установило, че системата за управление на приходите в НАП е пълен крах. За нея са похарчени над 30 милиона долара, но тя е напълно несъвместима с българските условия и законодателство.

Софтуерът е на южноафриканския клон на френската фирма "Бул" и освен в България, с него се е работило в Ботсвана, Зимбабве и Саудитска Арабия. Освен, че са похарчени маса пари за софтуера, служители на НАП многократно са командировани в Ботсвана за обмяна на опит и обучения.

От НОИ са изпращани редовно писма до НАП с настояването системата да бъде адаптирана, тъй като е имало разминаване в подаваните данни за осигурени лица и фирми. Разследващите са се натъкнали на стотици хиляди грешки в данните. Смята се, че броят им е между 500 хиляди и един милион.

Странен е и фактът, че от около 31 милиона евро, отпуснати на НАП за сградата на "Цариградско шосе", 26 милиона са похарчени за консултанти, проекти и проучвания. Сградата обаче е в плачевно състояние от години и по нея не е направено нищо. В края на януари НАП реши за втори път, че ще търси нов изпълнител за довършване на строежа ѝ.

Обръчи и олигарси

Разследването е стигнало до факти и доказателства, че Мария Мургина е "разпъвала чадър" над определени фирми, които са избягвали плащането на данъци, и е притискала други физически и юридически лица да плащат данък, който по закон не дължат.

Областният координатор на ДПС в Силистра Гюнай Сефер например се е ползвал с протекции от най-високо ниво в НАП. Уволнената териториална шефка на данъчните в града Милена Цолчовска с напълно редовен ревизионен акт е задължила фирмата му "Булмекс" ЕООД да плати задължения за 780 000 лв. Дължимата сума обаче не е постъпила в бюджета, фирмата е продадена на турското дружество "Гелик", а Цолчовска получава редица заплахи и е уволнена.

Висшият партиец неколкократно обвинява данъчния служител, че "преднамерено" прави ревизии на фирми, свързани с него и ДПС. В сигнали до ръководството на НАП Цолчовска твърди, че има данни за източване на ДДС на фирми от "обръча" за около един милион лева. В резултат на това тя получава редица заплахи от Сефер, който в прав текст ѝ заявява, че той определя административните назначения в цяла Силистра.

За неплатените данъци е заведено дознание в областната дирекция на полицията в Силистра през 2006 г., но по него нищо не е работено.

След като възниква конфликтът между човека на Доган и висшата данъчна служителка, тя е повикана в София в кабинета на Мургина. Шефката на НАП казва на Цолчовска, че "не е харесвана от политическите сили" и ѝ предлага да подаде оставка, за да бъде преназначена във Варна. Цолчовска обаче напуска данъчната администрация.

В коментар за случая в Силистра, в петък бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев, който подаде оставка именно заради несъгласието си с водената приходна политика, заяви, че е поискал инспекторатът на Министерството на финансите да направи проверка в звеното на НАП в дунавския град, но министър Орешарски отказал да разпише командировъчните.

Уволнения на неудобни данъчни служители

Поради "липса на качества" е уволнен териториалният директор на НАП в Бургас Недялко Киров, въпреки че е отчел преизпълнение на приходите с над 80 милиона лева до август миналата година, когато се разделя с поста си. Тогава той не изключи възможността уволнението му да е свързано и с ревизията на футболния бос Христо Порточанов, която установи 1.2 млн. лв. неплатени данъци.

От друга страна, информация на Mediapool сочи, че Порточанов е бил притиснат от Мургина да плати около 150 000 лева данъци върху акции, които той е дарил на сина си. По закон обаче при даряване данъци не се дължат.

Освен това в източването на ДДС в Бургас са замесени големи туристически босове, повечето от които са свързани с "Позитано".

Според неофициална информация разследването е събрало достатъчно данни за източването на ДДС от фирми, свързани с едрия бизнесмен и член на Националния съвет на БСП Георги Гергов. Срещу него сигнал в прокуратурата преди време изпрати независимият депутат Яне Янев.

Източването на бюджета е ставало със съдействието на териториалния директор на НАП в Пловдив Георги Търновалийски, който е бивш счетоводител на особено близкия да президента Първанов бизнесмен, твърдят източници на Mediapool. Между другото жена с фамилията Търновалийска е в управителния съвет на "Международен панаир Пловдив", в който фирма на Гергов в съдружие с пловдивската община вече е мажоритарен собственик.

"Семейният" бизнес

Преди ден медиите съобщиха, че Мария Мургина си отива от поста заради разкрити схеми за източване на ДДС, в които е участвал дори и бизнесмен, с когото тя живее на съпружески начала. Става въпрос за Владислав Христов и фирмите му "Рокон Трейд" и "Рокон – Изследователски център" АД, научи Mediapool.

Не е ясно защо тези фирми са включени в Офис "Средни данъкоплатци" в НАП вместо в "Големи данъкоплатци". В "Средни данъкоплатци" фигурират и единадесет големи дружества, сред които и "Стил Комодис" на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев. Няма обяснение също защо в същия офис са включени и 64 посолства.

Според информация на Mediapool Мургина е заобиколила и конкурса при назначаването на началник на Офис "Средни данъкоплатци", който е оглавен от лице, което не е участвало процедурата по подбор на кадри.

Делото

Разследването на далаверите в НАП се води от есента на миналата година. Прокуратурата вече образува досъдебно производство срещу неизвестни длъжностни лица от НАП за престъпление по служба. Досъдебното производство е секретно заради приложените по него папки с класифицирана информация .

Източници на Mediapool отрекоха информациите, че се подготвял ареста на Мургина, който бил осуетен от висш прокурор. Разследващите твърдят, че са искали да избегнат всякаква показност с евентуалното ѝ задържане.

Факт е обаче, че прокуратурата в лицето на Маргарита Немска, която наблюдава делото, е имала готовност да предяви обвинение за престъпление по служба директно на Мургина, но е взето решение да ѝ се даде възможност да се защити.

На практика Мургина е уволнена още на 4 февруари, когато ѝ се отрязва достъпът до класифицирана информация, но до 12 февруари тя е ходила на работа, което може и да затрудни разследването.

Това дело ще бъде знаково и ще покаже волята на държавата за борба срещу престъпленията на т. нар. "бели якички", казаха разследващи пред Mediapool. Те твърдят, че имат воля да си свършат работата докрай.

Не е ясно докъде ще стигне това амбициозно начинание, като се имат предвид мощните бизнес лобита, чиито интереси са засегнати, а също и на политическите им покровители, които силно се нуждаят от кеш преди изборите, а и от неопетнена репутация, за да се борят за нов управленски мандат.

 
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?