Лавина от протести срещу областни управители на Доган

Лавина от протестни декларации срещу евентуалното назначаване на областни управители от квотата на ДПС заляха в сряда президента, премиера и председателя на парламента. Освен вече афиширалите се представители на ВМРО и Атака и извън неправителствените сдружения, в бунта публично се включиха и местни партийни организации от НДСВ и БСП, коалиционни партньори на Доган във властта.

В сряда декларации против назначаването на областен от ДПС едновременно разпространиха областното партийно ръководство на НДСВ в София - област и в Ловеч и на БСП в Смолян. Ден по-рано същото е сторило и ръководството на социалистите в Ловеч. Освен Варна, откъдето тръгнаха броженията, нежеланието си да получат областен от ДПС декларираха партии и сдружения и от общините в Бургас и Русе. Дунавският град се появи в квотата на ДПС от още неокончателния списък преди ден, в замяна на отказ на Доган от Варна, а за Бургас се знае, че движението има претенции.

В сряда вечер бе съобщено, че протестни подписки се организират в Пазарджик, Панагюрище, Батак и Брацигово, по инициатива на специално сформирани обществени комитети.

От централното ръководство на НДСВ обвиниха тандема между Станишев и Доган за възникналото напрежение, заплашващо да прерасне в етническо противопоставяне, но признаха, че ще трябва да обясняват необходимостта от компромиси и да потушават недоволството сред членовете и симпатизантите си.

БСП засега не коментира случващото се, като говорителят на партията Ангел Найденов и шефът на парламентарната група Михаил Миков запазиха мълчание.

Според коалиционното споразумение БСП трябва да получи 14 областни, НДСВ – 8, а ДПС – 6.

Местата са почти разпределени

По повод недоволствата главният секретар на БСП Димитър Дъбов във вторник изрази надежда здравият разум у местните партийни структури да надделее и намекна, че недоволствата не са предизвикани от организациите на БСП, а на НДСВ.

Според ръководството на левицата, техните структури са недоволни навсякъде, където няма да имат техен областен управител.

По този повод Дъбов заяви в сряда: “БСП има 14 областни управители и 14 сърдити области. Ако бяхме спечелили 100% на изборите, можехме да имаме претенции за всичките”.

Представители на БСП, НДСВ и ДПС се събраха същия ден, за да обсъдят за пореден път разпределението на областите и заявиха след срещата, че са “постигнали голяма степен на съгласие”. Пред медиите обаче не бяха съобщени никакви подробности, а бе казано, че разговорите продължават и на другия ден.

При Димитър Дъбов са били повикани кметът на Смолян Дора Янкова, водачите на червените листи в Ловеч и Стара Загора съответно Янаки Стоилов и Емилия Масларова, което бе възприето като знак, че това ще са част от областите, които ще бъдат отстъпени на ДПС.

Както и при предишния управленски мандат, когато Симеон даде на ДПС София - град, и сега Ахмед Доган смята да сложи начело на полагащите му се области етнически българи. За Варна например той бил подготвил Янко Станев, бивш шеф на СДС - Варна, изхвърлен от сините заради връзки с мафията, който на последните избори се пренасочил към ДПС.

Мингова: Където и да има областни Доган, ще има напрежение

Докато към столицата летяха гневни декларации от провинцията, представители на ДПС и НДСВ си разменяха задочно упреци кой нагнетява напрежението.

Вицепремиерът Емел Етем заяви по адрес на царската депутатка Антония Първанова, че поискала “излаз на море” – тоест, НДСВ да има областен във Варна, Бургас или Добрич.

В отговор военният министър и главен секретар на НДСВ Веселин Близнаков каза, че ако другите са толкова настроени, нека коментират, но тяхната партия щяла да се въздържи.

Проблемът е в нарушения баланс между тримата коалиционни партньори на фона на изостреното в момента етническо напрежение в страната, коментира пред Mediapool шефката на парламентарната група на НДСВ Анелия Мингова. Затова, според Мингова, независимо кои области ще бъдат дадени на ДПС, навсякъде ще има недоволства.

Запитана каква е разликата със ситуацията отпреди четири години, когато Доган получи от Симеон областния управител на столицата, в която живее една-седма от населението на България, Мингова отговори: “Тогава балансът не беше нарушен, като се има предвид числеността на парламентарните групи, които сформираха тогавашната коалиция. В настоящия етап, създадената коалиция и участието на ДПС в нея дава по-големи властови параметри на тази политическа сила”.

Шефът на ПГ на НДСВ напомни, че макар да е трета политическа сила на изборите, ДПС е получило сега своето място във властта не без помощта на левицата, “която още преди първите преговори за първия мандат постави тези две политически сили от едната страна на бариерата срещу НДСВ”.

Според Мингова, единственият верен ход на царистите в тази ситуация е бил също да се включат във властта, за да възстановят баланса и да запазят статуквото си на втора политическа сила. “Тоест, с реалното си балансирано участие в управлението да минимизираме дисбаланса, който би се получил, ако във властта участваха само първата и третата сила. При неучастие на НДСВ, етническото напрежение би било в много по-големи мащаби, отколкото е в този момент”, обясни тя.

За това ще говорим с нашите избиратели, каза още Мингова, запитана могат ли да повлияят за потушаване на появилото се напрежение. “Ако една политическа сила има отговорността да се включи в такава коалиция, тя трябва да съумее да понесе и отговорността за това да убеждава, че компромисът, който е направен, е разумен към настоящия момент”, добави Мингова.

В “българските” области - българин за управител

Лайтмотивът на всички протестни декларации, странно синхронизирани във времето е, че не може ДПС да излъчва областни управители в региони, където няма политическо влияние. Това противоречи изцяло на вече договорената от БСП схема с Доган, че Движението няма да назначава областни в регионите, където има най-дълги депутатски листи и преимуществено количество кметове. Такива са Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен.

Излъчването на кандидат от ДПС за областен управител на Софийска област ще предизвика негативна реакция сред избирателите и ще създаде трудности в политическата работа на всички управляващи партии, а и в административните структури на общините, предупреди в сряда партийният съвет на НДСВ в Софийска област. По брой на общините областта е най-голямата в страната, а в нито една община няма групирано присъствие от български турци, посочват хората на бившия управител на София – област и настоящ депутат от НДСВ Олимпи Кътев.

В декларация на структурите на НДСВ, Атака, ДСБ, СДС и БНС в софийските общини Копривщица, Антон, Пирдоп, Златица, Челопеч, Мирково и Чавдар пък директно се прогнозира неподчинение и напрежение в района, ако това се случи. Идентична декларация са изпратили и сдружения и организации от Етрополе, сред които представители на фирмата “Елаците мед” и общинската организация на синдиката КНСБ.

Областният съвет на БСП Смолян е категорично против евентуалното назначаване на областен управител от квотата на ДПС, пък се казва в декларацията на червената местна партийна организация до бившия ѝ партиен лидер и настоящ президент Георги Първанов, до сегашния лидер – премиера Сергей Станишев и до председателя на парламента Георги Пирински, също социалист.

Според червените в Смолян, ако областният управител е от ДПС, ще бъде допусната сериозна политическа и държавническа грешка с изключително тежки последици за региона.

Ловешките структури на ВМРО, НДСВ, партия Оборище, Атака, ССД и ДСБ също са изпратили протестна декларация. Ловешкия областен съвет на БСП не са подписали декларацията, тъй като още вчера са изпратили самостоятелен протест. Както Mediapool информира, лично Ловчанският митрополит Гавраил е пратил на “Позитано” 20 писмо, в което обяснява, че е недопустимо Ловеч, който е център на митрополията, да мине под разпореждане на ДПС.

5 граждански организации от Бургас също се обявиха против назначаването на областен управител от ДПС в Бургас, Варна или в Добрич. Черноморското крайбрежие е визитната картичка на България и българската нация и е аномалия тя да бъде олицетворявана от човек на ДПС, се казва в декларацията.

И русенските организации на ВМРО, дружество Тракия, клуб “Традиция” и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса протестират срещу евентуалното назначаване на областен управител от квотата на Доган. Според тях такъв акт би доказал пълната неангажираност в защитата на националните интереси и “ще покаже отново непознаване на културното наследство на град Русе, като затъмни европейския му облик, заменяйки го с азиатски”.

Още преди ден стана ясно, че във Варна се оформя все по-организирана съпротива срещу планираното назначаване на областен от ДПС, като освен националистите от Атака, недоволството се подклажда и от НДСВ, ВМРО и др.

Социалистите имат желание до 1 септември да бъдат разпределени и назначени  областните управи и заместник - министрите. В червените областни структури по места са настанали смутове, тъй като от централата са им поискали да представят по четири имена за ръководни постове в областните администрации, от които ще бъдат подбрани по две имена. По места не знаят дали номинациите са за титулярни длъжности или за заместници,  тъй като БСП, НДСВ и ДПС все още не са си разпределели областите.

Още по темата
Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?