Лавина погуби двама сноубордисти над Банско

Сн. БНР

Двама сноубордисти загинаха, затрупани от лавина в Пирин. Инцидентът е станал около 12 ч. в петък в района на т.нар "Бъндеришки улеи". Началникът на Планинската спасителна служба в Банско Румен Баряков потвърди пред БНР, че след продължилата няколко часа издирвателна акция са намерени телата на две момчета. И двете са мъртви. Освен за излети, районът често се използва за трасе и от фрирайдери. 

Други двама сноубордисти са успели сами да излязат от свличащата се голяма лавина и те са подали сигнал, че други двама са затрупани.

По-късно стана известна самоличността на загиналите – единият е на 33 години, а другият на 34.

Лавината е влачила двамата сноуборидсти повече от 800 м и се е спряла на около 50 м. от хижа "Бъндерица". И двамата са били добре екипирани - имали еърбеци, които са се отворили, което обаче не ги е спасило. Първият е бил с включен пипс (издаващ звуци лавинен предавател) и това е помогнало да бъде намерен по-бързо. Вторият е открит със сонда. В акцията са участвали и двете кучета Норд и Закс.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев каза пред БНР, двамата загинали край връх Тодорка над Банско сами са предизвикали лавината. В 11.28 часа е подаден сигнал в Планинската спасителна служба за паднала лавина в района на връх Тодорка в района на хижа "Бъндерица". Информацията е за двама, които са предизвикали и попаднали в лавина. Веднага потегля отряд от Банско. 

"Имало е други хора с тях, но няма други от групата, която е влязла в улея, попаднали под лавината. Останалата част от групата се е спасила без допълнителни инциденти", информира Нешев.

Той каза, че от няколко дни планинските спасители предупреждават за повишена лавинна опасност, но въпреки това има хора, които продължават да карат извън пистите. 

Нешев призова да се поглежда редовно сайта на Планинската спасителна служба, където има лавинно наблюдение и надеждна информация на научно ниво. Не бива да се допускат две основни грешки – едната е подценяването на планината, а другата – надценяването на собствените възможности.

Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил, коментира пред БНР, че този пореден инцидент е поради несъобразяване с тези неблагоприятни условия в планината:"В момента лавинната опасност е повишена – силен вятър след обилен снеговалеж. Добрата екипировка не е достатъчна, трябва човек да има и теоретична подготовка и да се съобразява с всички фактори. Задължително трябва да се носят лавинен уред и лавинна раница". 

Панайотов подчерта, че инцидентите и лавините са най-често високо в планината, но проблемите са близо до курортите, защото има много хора.

Споделяне

Още от България