Лавров бил изумен от обвиненията срещу сина на Тръмп

Лавров бил изумен от обвиненията срещу сина на Тръмп

Руският външен министър Сергей Лавров изрази изумление, че синът на президента на САЩ - Доналд Тръмп младши, е обвиняван, задето е разговарял с руска адвокатка по време на предизборната кампания в САЩ.

"Узнах с изумление, че синът на Тръмп е обвиняван, че е общувал с нея. За мен това е пълна дивотия. Каква заплаха може да има за когото и да било, ако някой човек общува с адвокат?", каза Лавров в Брюксел, където се срещна с белгийския си колега Дидие Рейндерс.

Лавров, цитиран от ТАСС, заяви, че узнал за станалото от телевизията. "Тази сутрин си пуснах телевизора и всички западни канали само за това говорят. Поразително е как сериозни хора правят от мухата слон. А може и муха да не е имало", отбеляза Лавров.

Обвиненията към Русия за намеса в делата на САЩ явно имат за цел да се преиграят резултатите от президентските избори, заяви Лавров.

"Всеки път, когато ни заразпитват - вече от много месеци - защо сме се намесили, ние отвръщаме: покажете поне един факт. Проведоха се изслушвания в Конгреса, многократно бяха призовани представители на предишната и сегашната администрация, постоянно вървят телевизионни токшоута на тази тема, но не сме чули нито един факт в подкрепа на тези голословни твърдения. Така че питайте конгресмените и хората, които се опитват да държат тази тема актуална", каза Лавров.

"Ние не се съмняваме, а и президентът Владимир Путин неведнъж говори за това, че целта е опит да се преиграят резултатите от изборите, които бяха спечелени от Доналд Тръмп", заяви руският външен министър.

Кремъл няма отношение към раздухваната тези дни в САЩ история с електронната кореспонденция между сина на американския президент Доналд Тръмп и неговата среща с руската адвокатка Наталия Веселницка, и смята тази история за пореден епизод от "проточил се сериал", каза от своя страна в Москва прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Той обърна внимание че тази тема "обяснимо" се е появила след срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Не следва по някакъв начин да се опитват да "прикачват" и нас към този сериал, ние в такива сериали не участваме и не играем", каза говорителят на руския президент. Той отново подчерта, че Кремъл няма нищо общо с историята с имейлите на Тръмп-младши и никога не е бил в контакт с адвокатката Веселницкая, която според американски медии предлагала на сина на тогавашния кандидат-президент компроматна информация за неговата съперничка Хилари Клинтън по време на изборната кампания.

Песков нарече абсурдни твърденията, че един адвокат може официално да представлява руската държава, освен ако не участва от името на държавата в съдебен процес.

Прессекретарят на руския държавен глава коментира и думите на американския продуцент Роб Голдстоун, съдържащи се в кореспонденцията на Тръмп-младши, че информацията, която била предлагана на Тръмп-младши, била част от усилията на руската страна по оказване на помощ на кандидат-президента Доналд Тръмп. Песков обърна внимание, че става дума за кореспонденция между двама граждани на САЩ. "Какво общо можем да имаме ние с това? Ние не коментираме кореспонденцията между граждани на САЩ", подчерта той.

Песков отрече още Кремъл да е контактувал по същия въпрос с бизнесмена Арас Агаларов, чието име също фигурира в кореспонденцията на Тръмп-младши.

Споделяне

Още от Свят