Лавров: Доказателствата за руски кибератаки са "изсмукани от пръстите"

Сергей Лавров, сн: БГНЕС

Така наречените доказателства за кибератаки на Русия срещу западни страни са "изсмукани от пръстите"; Москва няма намерение да доказва никому каквото и да било по въпроса. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за събитията от 2016 г., предаде ТАСС.

"Колкото до кибернетичната сигурност, обвиненията, нямам намерение да ви доказвам, че всичко това са лъжи. Мисля, че в Германия, както и в много други страни, е в сила презумпцията за невиновност. Затова доказвайте вие", каза министърът в отговор на журналистически въпрос.

"Видяхме изсмукани от пръстите опити за доказателства, от които вече се отричат англичаните и колегите им от САЩ, опитали се да напакостят на новата администрация", отбеляза Лавров.

Предпоставката на Москва е, че международната кибернетична сигурност би трябвало да е проблем за всички, заяви министърът. "Именно Русия винаги се е обявявала за установяване на трайно сътрудничество с оглед да се въведе ред в борбата с киберпрестъпността", изтъкна той.

Обаче "ни казват: нищо не искаме", отбеляза Лавров. Същевременно хора, които отказват да разработват глобални правила за въвеждане на ред в киберпространството, "голословно обвиняват Русия, че с действията си поемала контрола едва ли не над целия свят", добави той.

Шефът на руското външно ведомство разказа, че неотдавна е чел за създадена в ЦРУ специална група с участието на ред други разузнавания и ведомства от САЩ. Тази група по думите на Лавров е трябвало да събере доказателства за финансови връзки между новоизбрания президент Доналд Тръмп и Русия. "Ако целият този екип от уважавани учреждения е "изровил" само това, което струпаха сега за всеобщо обозрение, те явно са за уволнение, защото вземат заплати за едното нищо. Пукната пара не струват тогава", заяви Сергей Лавров.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?