Лавров: ЕС трябва да е по-независим от САЩ

Сергей Лавров

Има ли напрежение между Русия и Германия и нуждае ли се ЕС от повече независимост от САЩ - на тези въпроси отговаря руският външен министър Сергей Лавров в пространно интервю за агенция ДПА. Лавров пътува утре за Берлин за церемония, на която с германския си колега Хайко Маас ще сложат край на годината на сътрудничество между германските и руските градове.

Лавров, който е на 68 години, е руски външен министър от 14 години, припомня агенцията. Преди това роденият в Москва дипломат, представляваше страната си в ООН. При представянето на Лавров в началото на интервюто, ДПА припомня и че той е страстен пушач, който стана известен с това, че през 2003 г. се противопостави на забрана за пушене.

В отговор на въпрос дали отношенията на Германия и на Русия са напрегнати, Лавров казва, че има "политически разногласия, които водят до някои сложни моменти в структурата на двустранните отношения".

"Но общото историческо, културно и социално сближаване, икономиката и ако искате дори човешката мъдрост са установили основа, която дава възможност на народите на нашите две страни да вярват в едно хубаво, предсказуемо бъдеще - такова, което можем да направим заедно", допълва той и посочва като добър пример в тази насока годината на сътрудничество на регионално и общинско ниво между Русия и Германия. Лавров подчертава, че взаимното разбирателството между двете страни не е било подкопано от Русия.

Говорейки за отношенията със Запада, Лавров казва, че западните правителства през последния четвърт век се опитват да ограничат Русия. "Кулминацията на това бе във вътрешната политическа криза в Украйна през 2014 г.", посочва външният министър. "Напреженията между Русия и западните правителства ни костваха много, загуби понесоха международната сигурност и стабилност. Но не е много късно да преобърнем тези тенденции. За да това постигнем, ние трябва да се фокусираме върху честността и взаимното уважение, зачитайки интересите едни на други", казва Лавров, относно отношенията между Русия и Запада.

В отговор на въпрос за мнението на Русия за ЕС, Лавров подчертава, че руската дипломация не гледа на двустранните отношения посредством понятия като "ние" и "те". "За Русия ЕС не е неприятел, а е по-скоро важен съсед и партньор. Нашата обща енергийна и транспортна инфраструктура ни правят взаимозависими в положителен смисъл", подчертава той. "За жалост отношенията между Русия и ЕС понастоящем не са в добра форма. Ние съжаляваме, че Брюксел не е по-независим и че бе въвлечен в спиралата на антируски санкции по повелята на Вашингтон", отбелязва външният министър. "Бяхме много изненадани с бързината, с която ЕС се съгласи да изгуби милиарди във финансово отношение. Американците не търпят никакви загуби. Ние вярваме, че в крайна сметка здравият разум ще надделее и ние ще се върнем на пътя на диалога, в който има взаимно уважение", посочва Лавров.

Относно САЩ той припомня, че руската позиция е ясна. "Ние приемаме насериозно изявленията на Тръмп, че иска да нормализира диалога между нашите страни. Ние сме готови да направим онова, което зависи от нас, за да изведем двустранните връзки от тази задънена улица", казва министърът. Той обаче допълва, че искрен интерес за конструктивно сътрудничество може да бъде демонстриран само чрез практически стъпки, а засега Русия не вижда подобно нещо.

Очаква се на срещата на Лавров с Маас да бъде повдигнат и въпросът за сирийската криза и за възстановяването на Сирия след войната. В отговор на въпрос какви надежди възлага Русия на Германия относно уреждането на сирийския конфликт, Лавров казва "Ние сме готови за сътрудничество с всеки партньор, заинтересовани от бързото постигане на уреждане в Сирия, което да облекчи страданията на сирийския народ.

Помощта за сирийците ще бъде важна част от международното сътрудничество. За жалост ние все още не сме установили подобно сътрудничество с Германия. Германската позиция не преминава отвъд тази на ЕС, която обвързва подкрепата за Сирия със "заслужаващ доверие политически процес", без да уточнява критерии за това", казва Лавров и припомня, че в сила остават и икономически и финансови санкции спрямо Сирия.

"Русия работи активно с партньорите си от процеса от Астана (Иран и Турция) и с ООН за започване на конституционна реформа за Сирия. Готови сме да търсим обща позиция между процеса от Астана и така наречената "малка група" от страни, които включват Германия. Това трябва да бъде постигнато въз основа на международните закони и на фокусирането върху съществуващите решения, които предвиждат единство, независимост, суверенитет и неделимост на Сирия", казва Лавров.


По БТА. 

Споделяне

Още от Свят