Лавров напомни на Джонсън за британски футболисти, които приветстват Хитлер

Лавров напомни на Джонсън за британски футболисти, които приветстват Хитлер

Руският външен министър Сергей Лавров напомни на британския си колега Борис Джонсън за футболен мач между отборите на Англия и Германия през 1938 г., отбелязвайки че срещата се е играла две години след олимпийските игри в Берлин.

"В интернет можете да намерите снимка, на която и германските, и английските играчи приветстват Хитлер с нацистки поздрав", казва Лавров пред "Би Би Си", цитиран от руската агенция "ТАСС".

Коментарът му беше по повод изказване на британския външен министър от края на март. Тогава Борис Джонсън се съгласи с изказване на британски депутат от Лейбъристката партия, че Владимир Путин ще се опита да използва световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Хитлер е използвал олимпиадата в нацистка Германия през 1936 г.

"Не смятам да обсъждам Борис Джонсън. Неотдавна разговарях с него, когато беше в Москва. Нека се забавлява", казва още руският външен министър.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече сравнението на световният шампионат по футбол в Русия през 2018 г. с олимпиадата през 1936 г. в Берлин като неприемливо. Кремъл определя позицията на Джонсън като отблъскваща и обидна.

Споделяне

Още от Европа