Лавров: Общото наследство на Русия и на България е основа на приятелство

Сергей Лавров
Културните и духовните ценности, обединяващи Русия и България, подхранват и днес приятелските руско-български отношения, заяви руският външен министър Сергей Лавров при откриването на изложба по повод честването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго.
 
"Убеден съм, че руско-българското братство, общото културно и духовно наследство могат да устоят на изпитанието на времето. Това е основа за развитие на двустранните връзки помежду ни, за сътрудничество във всички области - политика, икономика, туризъм, култура", каза руският министър, цитиран от ТАСС. 
 
Лавров изтъкна "специалната роля" на руско-турската война от 1877-1878 г. в историята на отношенията между Русия и България и между двата народа. 
 
"Днес отдаваме дължимото на българските опълченци, сражавали се рамо до рамо" с руските войски за независима България, добави той.
 
Посланикът на България в Русия Бойко Коцев на свой ред отбеляза "общите исторически, културни и духовни връзки" между двете страни и двата народа. Да пазим общата си история е наш дълг и първостепенна задача, подчерта той.
Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?