България досега не е показала интерес към Евразийския проект

Лавров поиска в София "Южен поток" да бъде изключен от европравилата

Москва не деляла правителствата и държавите на про- и антируски настроени, иска да работи прагматично

Руският външен министър Сергей Лавров поиска в София газопроводът "Южен поток" да бъде изключен от обхвата на Третия европейски енергиен пакет и така операторът на тръбата да не е длъжен за определен период от време след старта на проекта да осигурява достъп на трети лица до капацитета му. Той също така се обяви за преговори с Брюксел на взаимоизгодна основа.

"ЕК вече е правила дерогация от Третия енергиен пакет за редица други газопроводи. Считаме, че подходът на ЕК ще бъде разумен", каза Лавров след срещата с българския външен министър Кристиян Вигенин.

Въпросът за изключването на "Южен поток" от европейските правила неведнъж е бил повдиган от руска страна, но и сега не стана ясно кой от участниците в проекта "Южен поток" би трябвало да поиска дерогацията.

Лавров даде за пример Трансадриатическия газопровод (ТАП), част от Южния газов коридор, планиран да доставя каспийски газ от Азербайджан през Турция до Италия и Гърция за Европа. След като този маршрут бе предпочетен пред проекта "Набуко", сега той е считан за приоритетен от ЕС и през 2013 г. получи право на изключения от европейския регулаторен режим.

Лавров заяви, че "уважаваме правото на ЕС да създава нови правила, но тези въпроси не могат да се решават със задна дата". "Споразуменията със страните - участнички в "Южен поток" бяха сключени достатъчно рано - преди влизането в сила на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Нашата позиция е ясна - тези правила не могат да се прилагат ретроспективно. Това е основен принцип на международното право", допълни първият дипломат на Русия и коментира, че в България има закон, който разглежда морската част на газопровода "Южен поток" като екстериториален.

Става въпрос за оспорваните от Брюксел поправки в българското законодателство, които все още не са окончателно приети и заради които срещу страната ни бе започната наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Руският външен министър призова да бъде възобновена работата на комисията в ЕК, която се занимава с техническата страна на газопровода.

"Подчертахме необходимостта от строителството на "Южен поток" в установените срокове и потвърдихме готовността да продължим конструктивния диалог с всички заинтересовани страни - както със страните, които участват в проекта "Южен поток", така и с Европейската комисия", каза още Лавров.

Той коментира още, че замразените съвместни проекти за АЕЦ "Белене" и петролопровода "Бургас-Александруполис" все още "лежат на масата" и коментира, че трябва да се решават на базата на взаимна изгода, а не с политически съображения.

В отговор на въпрос дали Евразийският съюз остава актуален за България, Лавров каза, че не си спомня тя да е искала да влезе в този съюз.

Президент и премиер подкрепиха проекта

В рамките на визитата си у нас първият руски дипломат се срещна още с президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски. Те потвърдиха, че България стои зад реализирането на "Южен поток", но според европейските правила. Държавният глава заяви, че бъдещето на проекта е в ръцете на Европейската комисия, а Орешарски успокои руския гост, че Брюксел ще "приеме аргументите на българското правителство".

Преди месец премиерът заяви, че България спира работата по проекта, докато не бъдат изчистени проблемите с Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу страната заради това, че с изграждането на "Южен поток" на своя територия заобикаля европейските правила и по избор на изпълнител. Така съдбата на проекта зависи от разговорите между Москва и Европейската комисия, която е срещу строежа на "Южен поток", тъй като той прави Европа още по-зависима енергийно от Русия, а след обтягането на отношенията между Русия и Запада заради Украйна стратегията е да се търсят алтернативи на руския газ.

Ситуацията се усложни допълнително и след като Украйна предприе конкретни стъпки за прехвърляне на 49% от газопроводите си на европейски компании, а целта на Русия е чрез "Южен поток" да заобиколи Украйна и да доставя газ директно на Европа.

Орешарски "успокои" Лавров, че всичко ще е наред

Премиерът Пламен Орешарски е уверил, че "Южен поток" е много важен за България, и се опитал да зарази Лавров със своя оптимизъм, че ЕК ще приеме аргументите на българското правителство, защото те били "достатъчно добри".

Орешарски подчертал пред Лавров, цитиран от правителствената пресслужба, че един от най-важните проекти на наша територия е "Южен поток".

"Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от осъществяването му. От самото начало на работа на това правителство започнахме да полагаме усилия за наваксване на изоставанията и постигнахме значителен напредък", е казал премиерът.

Той е отбелязал, че спирането на проекта е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България.

"Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети", казал министър-председателят и повторил, че проектът е много важен за България и правителството ще положи всички усилия за реализацията му, но в рамките на европейското законодателство.

Орешарски е приветствал руските инвестиции у нас, нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост в България, но е подчертал, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите.

Лавров е посочил различни проблеми на двустранните търговско-икономическите отношения, стоящи на дневен ред.

В отговор Орешарски отбелязал: "Фактът, че част от тези въпроси дискутираме още от 90-те години, показва, че трябва да ускорим работата по тях, да насърчим участниците в преговорите да бъдат по-оперативни" и е изразил надежда за провеждане на заседание на междуправителствената комисия до края на годината. Такова трябваше да има през май, но заради анексирането на Крим от Русия и наложените от ЕК санкции срещу Москва, то бе отложено.

Относно конфликта в Украйна министър-председателят посочил, че от самото му начало България се е обявила за запазване на териториалната цялост на страната, като в същото време е отправила препоръки към украинските власти за повече интегритетни действия и е осъдила закона за ползването на езиците.

"Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени"

В обобщение на изразените в разговора мнения Сергей Лавров казал, че Москва не дели правителствата и държавите на про- и антируски настроени.

"Искаме да работим прагматично", добавил руският външен министър.

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна е заявил преди руския първи дипломат, че в отношенията си с Русия, България "изхожда от ясната позиция на своята европейска и евроатлантическа принадлежност, но заедно с това желае да изгражда прагматични отношения, основани на откритост, диалог и взаимен интерес".

"България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно "Южен поток” да бъде съобразен с европейското законодателство", отбелязал още Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

Пред телевизия Блумбърг Плевнелиев пък е обяснил, че ако Европейската комисия даде зелена светлина на проекта, ще бъдат предприети следващи стъпки, но в момента топката е в Брюксел.

"Лавров, долу ръцете от Украйна"

Лавров бе посрещнат в София от демонстранти на "Протестна мрежа" и украински граждани, пребиваващи у нас. Българските протестиращи носеха европейското знаме и държаха лозунги против политиката на Кремъл в областта на човешките права, енергетиката, сигурността. Украинците развяваха националния си флаг и плакат на руски език "Лавров, долу ръцете от Украйна". Те скандираха "Путин - убиец".

На ларгото пред МС се събраха и представители на "Атака", подкрепящи политиката на Кремъл. Те разпънаха транспарант "Братска победа” и носеха листове с разпечатан текст: "Атака е за Южен поток", "Който е против "Южен поток" е за шистов газ", "Кой спря "Южен поток? Кой продаде България?".

"Това морално провалило се правителство няма право да взима решения от името на народа си. Да спрем енергийната зависимост от Русия. Да спрем намесата на Русия във вътрешните работи на България. Да покажем на Путин и неговата марионетка Лавров, че са нежелани и, че пътят на страната ни е неразривно свързан с Европа", гласи разпространеният във Фейсбук призив за днешните протести.

Посещението на Лавров мина при засилени мерки за сигурност, като центърът на София бе блокиран в различни локации според движението на кортежа на руския външен министър.

Формалният повод за визитата е отбелязването на 135-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Това е първо посещение от двустранен характер на руски външен министър у нас от близо 17 години насам. То става на фона на обтегнатите отношения между Запада и Русия заради кризата в Украйна. България осъди руското анексиране на Крим, присъедини се към европейските целенасочени санкции срещу десетки високопоставени руски представители, но същевременно правителството остава твърд привърженик на газопровода "Южен поток", който според Брюксел не отговаря за европейското енергийно законодателство.

Сергей Лавров, който е една от най-влиятелните фигури в съвременната международна политика, за последно беше в София преди 6 години, заедно с делегацията на руския президент Владимир Путин за подписването на споразуменията за проектите "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис".

Огнян Минчев: Правителство няма потенциала да води национална политика

В коментар на визитата на Лавров у нас политологът Огнян Минчев заяви, че това българско правителство няма потенциала да води нито национална политика, нито политика в интерес на друга държава.

Правителството се гърчи в мъртвата хватка от необходимостта да обслужва тези, в името на чиито интереси беше сформирано миналата година, а именно руските интереси в направление "Южен поток" и АЕЦ "Белене", а от друга страна, все пак българското правителство не може да не се съобразява, че България е член на ЕС и европейското законодателство не може да бъде заобикаляно без последствия, каза Минчев пред БНР.

"Българското правителство ще обяснява на безмилостния Лавров, че Русия ще трябва да постигне своето споразумение с Брюксел, за да може България да осъществи ангажимента си към Русия, свързан с "Южен поток". Ако България си позволи директно да пренебрегне европейското законодателство, това ще доведе до много сериозни последствия, включително и големи глоби", допълни Огнян Минчев.

Според него посещението на Лавров може да окаже въздействие и върху начина, по който това правителство ще подаде оставка и дали изобщо ще подаде оставка: "Ако в Москва е взето решение да се отложи оставката, докато се разчистят облаците над "Южен поток", не изключвам това правителство да направи завой и да каже, че няма да подаде оставка... На този етап в българските политически консултации няма ангажимент за оставка".

Българското правителство си позволява лукса да ни постави в центъра на един геополитически спор между страни, много по-мощни от нас, което е категорично несъобразяване с българския национален интерес, подчерта политологът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес