Лавров: Претенциите на Макрон към Sputnik и RT са наследство от Обама

Путин не реагира на коментарите на френския си колега, че двете руски медии са "органи на пропаганда" и тиражират фалшиви новини

Лавров: Претенциите на Макрон към Sputnik и RT са наследство от Обама

Изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че руските чуждоезични медии

Sputnik и Russia Today са органи на пропаганда, е отражение на инерцията на антируската кампания, започната от предишния американски президент Барак Обама. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник, ден след като новият френски президент Макрон прие руския си колега Владимир Путин в двореца Версай и после двамата дадоха пресконференция.

"Аз мисля, че тук, в тези оценки, се е отразила известна инерция от антируската кампания, която бе започната още от администрацията на Обама и която завзе редица други страни, включително в Европа", каза Лавров. "И от тази инерция нашите западни партньори не могат да се измъкнат", допълни той.

"Russia Today и Sputnik се държат не като медии, а като агенти на влияние и органи на пропаганда, при това лъжлива пропаганда", заяви преди ден Макрон по време на съвместната пресконференция с Путин.

Главната редакторка на двете медии Маргарита Симонян коментира по този повод в социалната мрежа: "Евтин водевил за RT и Sputnik в изпълнение на френския президент".

Изявлението на Макрон за RT и Sputnik бе един от напрегнатите моменти по време на пресконференцията. Френският президент добави, че е повдигнал въпроса пред Путин още по време на телефонния разговор между двамата след изборната му победа на 7 май, с което даде да се разбере, че това е епизод от миналото и би трябвало да си остане там.

"Когато кажа нещо веднъж, не обичам да се повтарям", каза той.

Още по време на предизборната кампания щабът на Макрон обяви, че двете държавно финансирани руски медии тиражират фалшиви новини за него. На информационната агенция Sputnik и телевизионният канал RT бе отказан медиен достъп до изборния щаб на Макрон с мотива, че разпространяват пропаганда, а не реални новини. Тогава говорителката на руското външно министерство осъди забраната като "възмутителна...откровена дискриминация".

Застанал редом до Путин, 39-годишният Макрон повтори в понеделник обвинението си, отговаряйки на журналистически въпрос. "По време на кампанията Russia Today и Sputnik бяха агенти на влияние, които в няколко случая тиражираха фалшиви новини за мен и за кампанията ми", каза той.

По време на оспорваната предизборна надпревара от екипа на Макрон съобщиха също, че мрежите, базата данни и сайтовете на щаба са подлагани на ожесточени опити за хакерско проникване от локации извън Русия.

Путин не реагира на коментарите на Макрон за руските медии, макар че реагира остро на журналистическа реплика, че Москва стои зад киберататике срещу щаба на Макрон. Тези хакерски твърдения, заяви той, не се основават на факти.

По време на предизборната кампания, а и далеч преди нея, Русия и руските медии демонстрираха предпочитания към лидера на крайнодесния "Национален фронт" Марин Льо Пен, срещу която Макрон спечели убедително на балотажа. Месец преди първия тур на изборите във Франция Путин прие Марин Льо Пен. На пресконференцията с Макрон той коментира, че тази среща не означавала, че той се е опитвал да повлияе на резултата от вота. Путин каза, че не вижда нищо нередно в това Москва да се съгласява за срещи с чужди политици, които търсят доби отношения с Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?