Лавров: Русия и ЕС не трябва да преминат "точката, от която няма връщане"

Москва се надява, че в отношенията между Русия и ЕС не е премината "точката, от която няма връщане". Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров пред колегиумите на външните министерства на Русия и Беларус, които проведоха съвместно заседание в Минск, съобщи ТАСС.

По думите на Лавров, "линията на ЕС по повод украинската криза, включително използването на "двойни стандарти", опитите да се прехвърля върху други отговорността за събитията и да се използва натиск чрез санкции - всичко това подронва доверието и стабилността на нашия континент".

"Надяваме се "точката, от която няма връщане", да не е премината. Разглеждаме ЕС като наш голям и важен партньор. Имаме интерес от постъпателно развитие на сътрудничеството на равноправна и взаимноизгодна основа", каза външният министър на Русия.

Той изрази надежда, че Западът разбира колко опасно би било Киев да поднови силовата операция в Източна Украйна и призова незабавно да започне "всеобхватен общоукраински диалог".

"За жалост Киев заплашва да поднови силовото решение на конфликта. Надяваме се нашите западни колеги, които имат влияние върху киевските власти, да схващат колко ще е опасен подобен развой на събитията", добави той.

Руският външен министър прикани, вместо да бъде "удушаван Югоизтокът" на Украйна, да се спазват мирните споразумения от Минск и минският процес, в който участват представители на Киев и на (украинския) Югоизток, да бъде възобновен час по-скоро като безусловен приоритет.

Споделяне

Още от Свят