Лавров: Русия и Япония имат напредък в решаването на спора за Курилските острови

Сергей Лавров

Постигнат бе напредък в мерките за изграждане на взаимно доверие в териториалния спор между Русия и Япония, каза днес руският външен министър Сергей Лавров след среща в Москва с японския си колега Таро Коно, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Мерките включват облекчен достъп за японски граждани до спорни острови в Тихия океан, наричани в Русия Курилски острови, а в Япония - Северни територии. Предвижда се също засилване на двустранното сътрудничество за икономически проекти на островите.

Таро Коно потвърди, че се е споразумял с руския си партньор за ускорено икономическо сътрудничество и намаляване на ограниченията за посещения от японци.

Лавров заяви, че Русия е противи милитаризирането на Азия под претекст противопоставяне на ядрената и ракетна заплаха от Северна Корея. Той изрази несъгласие с плановете на САЩ да разположат в региона елементи от своята глобална система за противоракетна отбрана. По думите на руския министър евентуален военен конфликт с Пхенян би довел още през първия си ден до "стотици хиляди, ако не и милиони жертви".

Японският външен министър декларира, че неговата страна не си е поставила за цел смяна на режима в Северна Корея чрез употреба на сила, но смята за необходимо да се използват "всички възможни методи за натиск върху Пхенян" да се откаже от своите ядрени и ракетни амбиции. Коно отбеляза, че създаването на система за противоракетна отбрана в Япония с помощта на САЩ не може да бъде заплаха за японско-руските отношения. По думите му Токио е готов за преговори с Москва по въпросите на сигурността.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?