Лавров: Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с ЕС

Сергей Лавров

Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с Европейския съюз, най-големия търговско-икономически партньор на федерацията. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Неведнъж сме изразявали принципна готовност да нормализираме отношенията с темпо, което да е приемливо за ЕС", каза той, цитиран от ТАСС.

Москва приканва ЕС да се фокусира върху общите реални заплахи, а не върху измислени рискове за сигурността, добави Лавров. Той благодари на външнополитическата служба на ЕС за съболезнованията, поднесени по повод неотдавнашния терористичен атентат в Санкт Петербург.

ЕС има интерес да сътрудничи с Русия в борбата с тероризма, където двете страни имат да решават общи задачи, също и с оглед уреждане на ситуацията в Сирия и в Либия, заяви Могерини.

Тя отбеляза, че ЕС го интересува и "положението с Кримския полуостров". "Имаме да обсъдим широк кръг от въпроси", посочи европейската представителка.

По-късно на обща пресконференция първият дипломат на ЕС Федерика Могерини каза, че блокът желае по-добри отношения с Русия, но няма да се преструва, че Москва не е анексирала през 2014 г. украинската област Крим и заяви, че санкциите на ЕС, наложени по този повод, остават в сила, предаде Ройтерс.

На пресконференцията Лавров прикани за бързо и изчерпателно разследване на причините за смъртта на американски член на мисията на ОССЕ в Източна Украйна, като виновните бъдат изправени пред съд. Американецът загина в неделя, след като колата му се натъкна на мина, а двамата му спътници бяха ранени.

В присъствието на Могерини Лавров обеща Русия да използва влиянието си, за да накара сепаратистките бунтовници в Украйна да спазват примирието, предаде Асошиейтед прес.

Освен кризата в Украйна във фокуса на разговорите между Могерини и Лавров е бил и конфликтът в Сирия, отбелязва ДПА. Днес в Женева руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов обсъжда същата тема с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Федерика Могерини заяви на съвместната пресконференция, че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) трябва да направи прозрачно разследване на газовата атака в сирийския град Хан Шейхун, предаде ТАСС. Сергей Лавров също каза, че ОЗХО трябва да прати експерти в Хан Шейхун и на летището "Шейрат", станало обект на ракетна атака на САЩ. Руският първи дипломат отбеляза, че процедурата в ОЗХО върви в две направления - в едното се разглеждат жалби на сирийското правителство, а в другото - жалби срещу сирийското правителство, като и двете направления се оглавяват от британски поданик.

Лавров обвини Киев, че се опитва изцяло да пренапише в своя изгода Минските споразумения за украинската криза и призова ЕС да окаже въздействие на украинското правителство. Руският министър потвърди, че по време на разговора си с Могерини "е изплувал" въпросът за санкциите, които по думите му са "част от изкуствените проблеми, които се натрупват в нашите отношения с Европейския съюз".

Споделяне

Още от Свят