Лавров: САЩ се държат детски за Сирия

Асад не е искал убежище в Русия, Северна Корея няма водородна бомба

Сергей Лавров

Русия е готова да развива сътрудничеството си със западните страни, но само на равноправна и взаимно изгодна основа и при уважаване на интересите на всяка от страните.  Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров на годишната си пресконференция.

По думите му Русия ще следи за засилването на военния потенциал на НАТО край руските граници, като смята подобни стъпки за недалновидни и дестабилизиращи.

Същевременно Лавров призна, че този процес се развива "бавно и сложно", защото "продължава инерцията в опитите за възпиране на Русия".

Той обвини САЩ, че се държат "несериозно и не като възрастни", като отказват да координират военната си операция в Сирия с действията на руската авиация там.

Лавров каза, решенията в НАТО се вземат във Вашингтон, а европейските столици само "козируват".

По думите на първия руски дипломат Москва няма интерес от отслабване или разпадане на ЕС. Той посочи, че понастоящем съюзът изпитва големи проблеми по оформянето на единна линия, не само по интеграцията, но и по много други въпроси. Лавров похвали Германия за полаганите усилия да отчита интересите на всички страни членки.

Москва смята за голяма грешка борбата с тероризма да бъде обвързана с предварителни условия, заяви още руският външен министър.

Според него терористи не бива да бъдат канени на масата за преговори и това е правилният подход към всяка ситуация, "била тя Украйна, израелско-палестинският конфликт, конфликтите в Африка".

По въпроса за руската намеса в Украйна Сергей Лавров каза, че Москва не е нарушавала Будапещенския меморандум.

"Будапещенският меморандум съдържа едно-единствено задължение: да не се употребява ядрено оръжие срещу Украйна. Никой не е правил това и никакви заплахи за използване на ядрени оръжия срещу Украйна на са произнасяни", каза на пресконференцията Лавров, без да споменава гаранциите за териториалната цялост и политическата независимост на Украйна, съдържащи се в меморандума.

За Северна Корея Лавров каза, че според Москва тя не разполага с водородна бомба.

Той подчерта, че проблемът не е само в това КНДР да няма ядрено оръжие, а то изобщо да не присъства на Корейския полуостров. Лавров прикани САЩ да не разполагат ядрено оръжие в Южна Корея.

Москва действа активно срещу халифата

Като заплаха за световната сигурност Лавров окачестви плановете на ислямистите да създадат халифат "от Португалия до Пакистан".

Той каза, че Русия се е стремила да действа активно в Съвета за сигурност, за да се осуетят тези планове, предаде ТАСС.

Сергей Лавров подчерта, че Русия няма да се остави да бъда наказвана от Запада за своята независима политика и че доближаването на обхвата на противоракетния щит на САЩ до границите на Русия е "дестабилизиращо и късогледо" решение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Асад не е искал убежище в Русия

Президентът на Сирия Башар Асад не е искал политическо убежище от Русия, съобщи Лавров, цитирана от ТАСС.

"Никой не е искал никакво политическо убежище, никой не е предлагал нищо подобно", подчерта той.
Лавров опроверга медийни съобщения, че покойният бивш шеф на руското Главно разузнавателно управление Игор Сергун е препоръчал на Асад да излезе в оставка. "Нямаше нужда от подобен разговор с президента Асад", увери той.

Британският в. "Файненшъл таймс", който се позова на неназовани източници от западни разузнавания, съобщи неотдавна, че директорът на руското военно разузнаване Игор Сергун е пътувал за Дамаск, за да предложи от името на руския президент Владимир Путин на Асад да подаде оставка. Според изданието сирийският президент отказал.

На 22 януари Кремъл също опроверга съобщенията, че Москва е препоръчвала на Асад да подаде оставка.
Първият дипломат на Русия припомни днес посещението на сирийския президент в Москва през октомври м. г. и срещата му с Путин. "Потвърдихме публично и нашият президент също е казвал, че президентът Асад се съгласи да преговаря и с опозиционери, включително с въоръжената опозиция, съгласи се да бъде формиран по-широк сухопътен антитерористичен фронт за борба с ИДИЛ и "Джебхат ан Нусра" и тям подобните", каза Лавров.

"И също в Москва се разбрахме, че президентът Асад в течение на политическия процес ще е готов да разгледа политически реформи, които в крайна сметка да залегнат в решения на Виенската група и в резолюция номер 2254 на Съвета за сигурност на ООН", добави руският външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?